U Crnoj Gori 11 klanova

Autor:

Na teritoriji Crne Gore, prema poslednjim procenama bezbednosnih službi, trenutno deluje 11 organizovanih kriminalnih grupa.

U Crnoj Gori 11 klanova Foto: MONDO

Kako piše Dan, osnovna delatnost ovih klanova je međunarodni šverc kokaina.

Ovi podaci nalaze se u dokumentu Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOKTA 2017).

Iz Uprave policije kazali su da je od 2010. godine do danas, otkad su izrađena tri takva dokumenta, (OCTA 2010, SOCTA 2013 i SOCTA 2017), broj organizovanih kriminalnih grupa manji je za oko 70 odsto (tačno 68,6 odsto).

"Na smanjenje broja kriminalnih grupa i na smanjenje obima njihovog kriminalnog delovanja značajno su uticale policijske aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala", saopšteno je Danu iz Uprave policije.

Oni su napomenuli da je 2013. godine broj organizovanih kriminalnih grupa bio duplo veći.

"Shodno poslednjoj proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA2017) utvrđeno je da u Crnoj Gori trenutno deluje 11 organizovanih kriminalnih grupa", kazali su iz Uprave policije.

Škaljarci i Kavčani ratuju i na internetu! (VIDEO)

Oni su istakli da je broj organizovanih kriminalnih grupa znatno smanjem, s obzirom da je prema podacima iz Procene opasnosti od teškog kriminala – OCTA 2010 bilo identifikovano 35 organizovanih kriminalnih grupa, dok je prema podacima iz Procene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala – SOCTA 2013 aktivno delovalo 20 organizovanih kriminalnih grupa.

"Pale" vođe Škaljarskog klana u Turskoj?!

Kako su objasnili, na osnovu izvršenih analiza utvrđeno da organizovane kriminalne grupe sa područja Crnogorskog primorja spadaju u kategoriju visokorangiranih organizovanih kriminalnih grupa.

Povezano

Sve vesti