MONDO/Srna

Veliki protesti na ulicama Londona (VIDEO)

Autor:

Više desetina hiljada ljudi marširalo je danas centrom Londona zahtevajući održavanje novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU.

3
A- A A+Organizatori marša žele da građani imaju konačnu reč o dogovoru Vlade o Bregzitu (Brexit) s EU, navodeći da nove činjenice ukazuju na troškove i komplikovanost izlaska Britanije iz EU.

Oko 150 autobusa dovezlo je više hiljada aktivista iz svih krajeva Britanije u London, a organizatori pretpostavljaju da je u maršu učestvovalo oko 500.000 ljudi.

"Ono što je sada jasno da su jedine opcije koje premijerka Tereza Mej ima veoma loš dogovor o Bregzitu ili nikakav dogovor. To je milionima kilometara daleko od onoga što je obećano pre dve i po godine", rekao je gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Izvor: YouTube/TRT World Now

Kan je naglasio da su današnji protesti "marš za budućnost" za mlade Britance, uključujući i one koji su u junu 2016. godine bili premladi da bi dali glas na referendumu o izlasku iz EU.

Britanska premijerka je odbacila mogućnost održavanja novog referenduma o Brexitu.

Brexit: EU lideri u Briselu, Mej ostala bez večere

Britanija treba da izađe iz članstva EU 29. marta, ali su pregovori između Londona i Brisela oko izlaska prepuni nesuglasica, posebno oko buduće granice između Irske i Severne Irske.

"Britanija će završiti kao kolonija EU"

To će biti jedina kopnena granica Britanije s EU nakon Bregzita. 

Povezano

Sve vesti