Tanjug

Ugljanin: Dejtonom zaustavljena agresija Srbije...

Autor:

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin kaže da je "rešavanje ustavno-pravnog statusa" Sandžaka i bošnjačkog naroda preduslov za trajno rešenje svih spornih pitanja koji opterećuju odnose BIH i Srbije i dva naroda.

36
A- A A+
Novi Pazar Foto: MONDO/Nataša Petrović Novi Pazar

On je to rekao u Sarajevu na jednom skupu o temi "Regionalna stabilnost i uloga nacionalnih manjina".

Ugljanin je ocenio da pravo na samoopređeljenje garantuje građanima Sandžaka da uspostavljaju i razvijaju saradnju sa Bosnom i Hercegovinom koja, kako on smatra, ne može biti manjeg obima od specijalnih i paralelnih veza Republike Srpske sa Srbijom.

Ugljanin je ocenio i da su predstojeći izbori, 4. novembra, na kome biraju nacionalna veća nacionalnih manjina, za njih od posebne važnosti, jer im, kako tvrdi, posle raspada bivše zajedničke države SFRJ još nije priznato ranije stečeno pravo naroda.

UGLJANIN traži NEZAVISNI SANDŽAK

On je podsetio da su se građani Sandžaka, koristeći pravo na samoopređeljenje, na referendumu 1991. godine izjasnili za autonomiju Sandžaka.

Prema njegovim rečima, "Dejtonskim sporazumom zaustavljena je agresija Srbije, Crne Gore i delimično Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, ali nije rešena jugoslovenska kriza".

Povezano

Sve vesti