Putin "preslišava" Boltona: Prva tema A-bombe

Autor:

Predsednik Rusije Vladimir Putin ima danas jedan veoma važan sastanak. U goste mu dolazi američki savetnikom za nacionalnu bezbednost Džon Bolton. Iz Kremlja su najavili da će biti zatražena "objašnjenje po pitanju velikog broja tema".

3
A- A A+

"Predsednik će primiti Boltona. To će biti važan sastanak, jer predsednik očekuje objašnjenja o mnogim stvarima", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Tass.

Poznato je da će Putin od Boltona tražiti objašnjenje o tome zašto Vašington planira da se povuče iz Sporazuma o kontroli naoružanja.

Tema će svakako biti i agresivno širenje NATO, aktuelizovano referendumom i, kako Moskva tvrdi, "nameštenim glasanjem" u makedonskom Sobranju o izmeni imena zemlje i pristupanju NATO-u.

Palmer: SAD zadovoljne glasanjem u Sobranju

Pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je danas u Skoplju da Sjedinjene Države podržavaju Prespanski sporazum o promeni imena Makedonije i da su zadovoljni prošlonedeljnim glasanjem o ustavnim promenama u Sobranju. "To je glas za budućnost, mi ćemo ostati u kontaktu sa Vladom i sa svim poslanicima koji su glasali za sporazum", rekao je Palmer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Američki predsednik Donald Tramp je u subotu rekao da će Vašington istupiti iz tog sporazuma jer ga Rusija, kako je naveo, "godinama" krši i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

SAD se povlače iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom

Bolton je ranije juče danas u Moskvi razgovarao sa sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim o sporazumima koji se tiču ograničenja ofanzivnog naoružanja i upotrebe nuklearnih snaga.

Razgovor Boltona i Patruševa trajao je skoro pet sati, američki zvaničnik se potom uveče sastao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kremlj je izrazio razočarenje najavom predsednika SAD Donalda Trampa da će se Vašington povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Tramp: Dok se Rusija i Kina ne urazume...

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je večeras da SAD nameravaju da jačaju sopstveni arsenal nuklearnog naoružanja kako bi izvršile pritisak na Rusiju i Kinu, prenosi Rojters.

Patrušev je posle sastanka rekao da je Rusija spremna da radi na rešavanju međusobnih nesuglasica o načinu primene Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), prenosi Rojters.

Bolton i Patrušev razmatrali su mogućnosti produženja Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja (novi sporazum START) u petogodišnjem periodu posle 2021. godine, navodi Tass.

"Oni su razgovarali detaljno o Sporazumu o zabrani nuklearnog oružja (NFT), Sporazumu o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), Sporazumu o otvorenom nebu, kao i o Konvenciji o zabrani hemijskog oružja (CWC) i Konvenciji o zabrani biološkog i toksičnog oružja (BTWC)", navodi se u saopštenju Ruskog saveta za bezbednost.

Povezano

Sve vesti