Beta

NE IGRAJTE SE VATROM: Opasne lažne vesti o emigrantima

Autor:

Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije ocenio je danas da širenje lažnih vesti na društvenim mrežama o "napadu grupe migranata" na devojku (17) u centru Beograda predstavlja vrhunac neodgovornog i opasnog ponašanja.

2
A- A A+
migranti, migranska kriza, izbeglice, imigranti Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

Komesarijat je u saopštenju naveo da pruža punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je ovu lažnu vest odmah demantovalo i najavilo saslušanja onih koji takve laži šire.

"Ovo nije prvi slučaj širenja lažnih vesti na društvenim mrežama o migrantima koji su u Srbiji. Društvene mreže koriste se kao mesto neometanog izliva mržnje i ksenofobije prema ovim ljudima, a glavno oružje su upravo lažne vesti – od toga da se migrantima deli novac, po deset evra dnevno na ruke, do toga da se potpisuju ugovori kojima se planira njihovo trajno naseljavanje u Srbiji", naveo je Komesarijat.

Lažna vest da su migranti silovali devojku u Beogradu

MUP je juče demantovao "informaciju" objavljenu na društvenim mrežama da je grupa emigranata u centru Beogradu, na očigled brojnih prolaznika, silovala sedamnaestogodišnju devojku i navelo da na teritoriji Beograda nije evidentiran takav događaj.

MUP je naveo da će policija, po nalogu Višeg javnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, "obaviti razgovor" sa osobama koje su te navode objavile na društvenim mrežama.

Povezano

Sve vesti