SRNA

POTVRĐENO: Monsanto izazvao rak, ali jeftino prošao

Autor:

Sudija u San Francisku Suzana Ramos Bolanos potvrdila je uslovno presudu protiv globalnog agroindustrijskog giganta Monsanta, prema kojoj je proizvod ove firme za uništavanje korova "raundap" odgovoran za bolest raka.

7
A- A A+
festival nauke, hemija, nauka, laboratorija, eksperiment Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Sudija je odbacila žalbu Monsanta u kojoj su tražili novo suđenje, ali je značajno smanjila iznos ranije dosuđene odštete, sa 298 na 78 miliona dolara.

Devejn Džonson (49) dobio je odštetu u avgustu, što je bio presedan za druge slučajeve protiv ove kompanije, koja je odnendvno u vlasništvu nemačkog konglomerata Bajera, javila je DPA.

Bolanosova je rekla da, ukoliko Džonson prihvati smanjenu odštetu, zahtev Monsanta za novim suđenjem neće biti odobren.

GMO Foto: Ilustracija: MONDO/Mario Milojević

Sudija je Džonsonu dala rok do 7. decembra da odluči da li prihvata smanjeni iznos odštete.

Ona je ranije rekla da razmatra smanjenje odštete jer smatra da suđenje nije jasno pokazalo da je sporni proizvod izazvao rak. Ona je takođe rekla da kompanija nije upozorila na moguće opasnosti i da ih je prikrila.

Porota je 10. avgusta donela odluku da su Monsantovi preparati za uništavanje korova koji se proizvode na bazi glifosata, uključujući "RoundUp" i "Ranger Pro", izazvali kancer kod DŽonsona, te da kompanija nije upozorila potrošače na rizike.

Presuda je zbrisala 10 procenata vrednosti kompanije i predstavlja prvu takvu odluku protiv Monsanta, koji se suočava sa više od 8.000 sličnih tužbi u SAD-u.

Bajer, koji je prošle godine kupio Monsanto za 63 milijarde dolara, navodi da više decenija naučnih studija i korišćenja tih preparata u realnom svetu pokazuju da je glifosat bezbedan po ljude.

Bajer je u saopštenju ocenio da je odluka o smanjenju odštete korak u pravom smeru, ali će ipak podneti žalbu kalifornijskom Apelacionom sudu, jer presuda, kako navodi, nije podržana dokazima iznetim tokom suđenja.

Monsanto da plati 289 miliona $ obolelom od raka!

Protiv Monsanta, koji se smatra perjanicom GMO proizvodnje u svetu, trenutno se vodi više hiljada drugi tužbi u SAD od ljudi koji tvrde da trpe posledice glifosata, jedinjenja koje se i u EU smatra "potencijlano kancerogenim".

Džonsonu je 2014. godine dijagnostikovan rak limfnih žlijezda, a njegov pravni slučaj je prebačen preko reda jer su lekari rekli da mu nije ostalo mnogo života.

Monsanto "proteruju" iz Francuske

Njegovi advokati rekli su da je on u poslu redovno koristio "raundap", koji sadrži kontroverzno jedinjenje glifosat.

Povezano

Sve vesti