Prvi svetski rat kakav niste videli - u minijaturi!

Autor:

Više od 80 maketa borbenih sredstava iz Prvog svetskog rata na izložbi u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Maketarski klub "Oluj" i Beogradski maketarski klub, u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, organizuju izložbu povodom stogodišnjice primirja u Velikom ratu. Izložba pod nazivom "Prvi svetski rat u minijaturi" će se održati u periodu od 8. do 29. novembra, u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Izložba je namenjena širokoj publici, deci školskog uzrasta, zaljubljenicima u vizuelnu umetnost, minijaturu i istoriju. Burna istorijska dešavanja su na teritoriji Srbije doveli do vrlo ograničenog broja muzejskih eksponata borbene tehnike iz ove epohe. Imajući to u vidu maketa je pogodan medij da, makar u minijaturi, posetiocima pruži trodimenzionalni utisak ovih tehničkih dostignuća koja danas deluju gotovo nemogućim.

Izložba "Prvi svetski rat u minijaturi" će se sastojati od više od 80 maketa borbenih sredstava iz Prvog svetskog rata, autentični prikaz kopija aviona, vozila, brodova, figura, diorama i vinjeta, zatim nekolicina predmeta iz epohe. Pored maketa, deo izložbe će biti i štampani panoi, koji će sadržati crteže i fotografije, mape borbenih dejstava, isečke iz štampe i tekstove.

Svečano otvaranje izložbe je zakazano za 8. novembar 2018. godine u 18 časova.

DANI SLOBODE: Beograd slavi dva važna datuma

Povezano

Sve vesti