mondo.rs

Rak prostate: Na šta treba da obratite pažnju

Autor:

Rak prostate sve je češći, u Srbiji se godišnje otkrije između 2.300 i 2.400 slučajeva, evo koji su simptomi.

Prostata je mišićno-žlezdani organ koji kod muškaraca okružuje početni deo mokraćnog kanala (uretre). Nalazi se na dnu male karlice, ispod mokraćne bešike, ispred rektuma.

Kod zdravih muškaraca, prostata ima oblik kestena, težina ovog organa može da varira između 7 i 16 grama, a zapremina između 10 i 80 mililitara. Čine je žlezdano, mišićno i vezivno tkivo, a ima egzokrinu funkciju i produkuje semenu tečnost.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanovic Batut" iz 2016, karcinom prostate je drugi najzastupljeniji malignitet kod muškaraca u Srbiji, a treći uzrok smrtnosti u okviru malignih bolesti kod muškaraca u našoj zemlji.

Broj umrlih od karcinoma prostate u Srbiji je 760 na godišnjem nivou, dok je broj novoobolelih između 2.300 i 2.400 pacijenata godišnje. Od tog broja, kod oko 120 pacijenata razvije se metastatski karcinom prostate.

Jednostavan rektalni pregled urologa koji traje manje od jednog minuta i PSA test krvi jednom godišnje, trebalo bi da urade muškarci stariji od 50 godina.

Ukoliko nalazi nisu u preporučenim granicama, sledeći korak je biopsija prostate, a ako histopatološki nalaz potvrdi karcinom, pacijent se šalje na skener ili magnetnu rezonancu abdomena i male karlice, rendgen pluća i koštanog sistema.

Najbolji način lečenja zavisi od dobijenih rezultata, a odluku o tome donose urolog, radioterapeut i onkolog.

Rak prostate leči se relativno jednostavno i sa prilično dobrim prognozama, ako se otkrije na vreme. Problem je u tome što se u mnogo većem broju slučajeva otkriva tek u uznapredovaloj fazi bolesti, kad se pojavljuju i simptomi koji ukazuju na kancer prostate, jer još nije dovoljno razvijena svest o važnosti preventivnih pregleda.

Problemi sa kontrolom bešike

Gubljenje kontrole nad bešikom (urinarna inkotinencija ili nevoljno oticanje urina) može biti znak problema sa prostatom. Kancer može da dovede do povećanja i slabljenja prostate, što u nekim slučajevima može da blokira uretru. Na taj način, proces eliminacije urina iz tela postaje teži i lošije kontrolisan, što se ponekad manifestuje kao oticanje urina malo pomalo, pojačana potreba za mokrenjem ili osećaj nepotpunog pražnjenja bešike.

Bol u karličnoj regiji

Probadajući bol u ovom delu tela zahteva hitan lekarski pregled. U nekim slučajevima, taj oštar, probadajući bol je neuropatski, odnosno posledica raka koji napada nervne ćelije. Prema podacima Američkog društva za rak, bol ili osećaj teskobe u predelu kukova, lumbalnog dela i grudi, u nekim slučajevima je znak da se rak već raširio na kosti.

Osećaj trnjenja u nogama, ili stopalima, ponekad se javlja kada kancer pritiska kičmenu moždinu. Ali, u većini slučajeva, bol sam po sebi nije razlog za zabrinutost, ako nije praćen drugim problemima.

Krv u semenoj tečnosti ili urinu

Ako primetite krv u urinu ili ejakulatu (stanja poznata kao hematuria ili hematospermia), važno je da odete kod lekara što pre. U mnogim slučajevima, ovo je češće posledica infekcije ili jake prehlade, ponekad i kamena u bubregu, ali može biti i simptom uznapredovalog raka prostate, prenosi Medical Daily.

Idite na preventivne preglede, imate samo jedan život.

Udruženje pacijenata obolelih od raka prostate

Tagovi:

Povezano

Sve vesti