"Ostaće samo Albanija da priznaje Kosovo!"

Autor:

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić bio je gost u emisiji Ognjena Amidžića gde je pričao o povlačenju priznanja Kosova drugih zemalja i "prijateljima" Afrikancima.

"Ostaće samo Albanija da priznaje Kosovo!" Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik SPS Ivica Dačić bio je gost u emisiji Ognjena Amidžića "Ami G Show" gde je još jednom potvrdio da je Lesoto povukao priznanje Kosova, što znači da je do sada ukupno sedam zemalja povuklo priznanje, kao i da će "vrlo brzo ta cifra biti dvocifrena".

"Ostaće samo Albanija da priznaje Kosovo", kroz smeh je istakao Dačić i objasnio zbog čega afričke zemlje sada u "naletu" povlače priznanje nezavisnosti Kosova.

"Afrikanci su naša braća i prijatelji. Oni se sećaju Jugoslavije i Tita, ja uvek kažem ja sam predsednik Titove bivše partije, jer to jeste tačno i kada to kažem, ustaju i ljube se sa mnom, obraćaju mi se kao bratu. Zato su te zemlje i priznale Kosovo jer niko nije hteo da ide tamo i razgovara sa njima. Mislili su da nama to nije bitno. Prvi put se neko sada u Srbiji interesuje za tu temu. Prijateljstvo je prijateljstvo i to mora da se međusobno poštuje", rekao je ministar spoljnih poslova posebno istakao premijera Togoa.

"Premijer Togora? To je moj brat Alfa! Tako mu je ime", otkrio je on.

Dačić: Kosovo više nije američko "čedo"

Kao posebnu povezanost afrički zemalja sa nekadašnjom Jugoslavijom, on je objasnio kako je na primer prvi telefonski razgovor ikada obavljen u Keniji bio upravo sa Titotm, kao i da se u Etiopiji glavna ulica zove Josif Broz Tito.

Za dalje korake u povlačenju priznanja i drugih zemalja, Dačić je istakao da će u narednih deset dana, sigurno još barem "tri, četiri ili pet" zemalja povući priznanje, kao i da su to naporni pregovori koji dugo traju.

"Ne moramo o razgraničenju, nećemo o priznanju"

Povezano

Sve vesti