Udžbenici postaju prošlost, OVO je budućnost

Autor:

Klasični (papirni) udžbenici, iz kakvih smo i mi sami učili, mogli bi ubrzo da postanu prošlost...

19
A- A A+
e učionica Foto: MONDO/Lana Stošić

Reforma obrazovnog sistema u Srbiji je u punom jeku, a u skladu s tehnološkim napretkom na globalnom nivou dešavaju se pomaci i u srpskom obrazovanju.

Upravo jedna takva velika promena i novina, odnosno korak ka budućnosti, je E-učionica i već je tu, u Srbiji.

Đaci 1. i 5. razreda u nekim osnovnim školama u Srbiji već su počeli da koriste nove digitalne i multimedijalne udžbenike.

Šta su to digitalni udžbenici i E-učionica?

Kroz interaktivne testove i zadatke u digitalnom udžbeniku kome se pristupa skeniranjem koda, učenici mogu da provere koliko su uspešno savladali gradivo, a pregledom statstike nastavnik omah može da vidi u kojoj je meri učenik usvojio određene sadržaje.

Najveća prednost ovakvog sistema učenja je što je dostupan i zanimljiv đacima, sve je multimedijalno i savremeno, ide u korak s vremenom u kome živimo.

Lekcije prate 3D animacije, interaktivne simulacije, animiralni filmovi, galerije fotografija, video i audio zapisi, interaktivne karte...

KAKO FUNKCIONIŠE E-UČIONICA?

Pomoćnica direktora razvoja za digitalne udžbenike Gordana Mijatović rekla je za MONDO na 49. Sajmu obrazovanja i nastavnih sredstava da je po prvi put u Srbiji ove godine ponuđeno obrazovnom sistemu i svim nastavnicima da koriste digitalne udžbenike u nastavi.

Program je trenutno napravljen, u skladu s reformama obrazovanja, za 1. i 5. razred osnovnih škola, dok će sledeće školske godine u ponudi biti digitalni udžbenici izdavačkih kuća Klett, Logos i Freska za 2. i 6. razred osnovnih škola.

U planu je da se pokrije ceo sistem osnovnog obrazovanja, i da se klasični udžbenici zamene savremenim, multimedijalnim.

Ideja će se proširiti i na srednje škole.

Učenici i nastavnici koji već koriste ove e-udžbenike dobili su kodove koje skeniraju i na taj način pristupaju gradivu.

Kada se prijave na korisnički servis pristupaju pravoj virtuelnoj učionici - đaci mogu da komuniciraju s nastavnicima, rešavaju zadatke, da ih pošalju nastavnicima...

"Nastavnici mogu da osavremene svoj nastavni proces tako što će uz pomoć najnovijih tehnologija i svega što one pružaju danas da učine svoju nastavu zanimljivijom modernijom i dinamičnom. Naša platforma ide korak dalje i omogućava nastavnicima da zajedno s učenicima imaju pravu virtuelnu učičinoicu, da se preko našeg portala vrši komunikacija učenika i nastavnika, zadaju zadaci, da ih rade kod kuće, vraćaju nastavnicima...", rekla je za Mijatović za MONDO.

Prema njenim rečima, digitalizacija udžbenika ima mnogo prednosti, a jedna od njih je što će oni đaci koji su izostali s nastave zbog bolesti ili neke druge sitacije, moći digitalno da isprate gradovi i da uče mnogo kvalitetnije nego do sada.

Apple iPad 9.7 inch, Tableti, Tablet Foto: Promo/Apple/MONDO portal ilustracija

"Udžbenici su urađeni po programima koje je odobrilo Ministarstvo prosvete. To su pravi udžbenici, ne priručnici i dodaci. To omogućava da nastavnik dođe do željenih ishoda predviđenih program", istakla je Mijatović.

Ona je ocenila da je prednost digitalnih udžbenika upravo to što se koristie sve prednosti tehnologije.

"Multimedija je mnogo prisutna, imamo veliki broj lekcija koji su u štampanom udžbeniku mogli biti prikazani preko teksta ili slike a sada uvodimo animaciju imamo dobre filmove koji se uključuju u nastavu 2d i 3D animacije i interaktivne zadatke. Mi celo gradivo pokrivamo udžbenikom", dodala je.

Trenutno su u ponudi svi predmeti za 1. i 5. razred osnovne škole, a već za sledeću godinu planirana su kompletna izdanja za 2. i 6. razred.

DIGITALIZACIJA: Od jeseni računari u svim školama

"Naš plan je da uradimo za sve razrede. Pratimo reformu obrazovanja i plan je da za četiri godine imamo sve naslove za osnovnu školu i potpuno ćemo ih pokriti", kazala je Mijatović.

Planirano je da se E-učionica proširi i na srednje škole, ali je trenutno, prema njenim rečima, prioritet osnovno obrazovanje koje je obavezno.

Mijatović kaže da trenutno platformu E-učionica koristi oko 15.000 đaka i nastavnika.

Pogledajte:

Izvor: YouTube/Klett

Povezano

Sve vesti