Todorić optužuje Vladu: Kad progovore Hrvati...

Autor:

Osnivač i bivši vlasnik nekada najvećeg koncerna Agrokor Ivica Todorić biće izručen Hrvatskoj. Ovako je regovao u Londonu kada je čuo za tu odluku suda:

Neposredno nakon izricanja odluke Visokog suda u Londonu o njegovom izručenju Hrvatskoj, Todorić je poručio da mejlovi, koji su nedavno procureli u javnost, jasno ukazuju da se protiv njega vodi "korumpirani politički proces, koji su orkestrirali najviši čelnici hrvatske vlade".

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Todorić je rekao da je proteklih godinu dana, od odlaska iz Hrvatske, posvetio samo otkrivanju istine o, kako kaže, "tajnovitoj grupi nalik mafiji koja nikome ne odgovara", a koja je od njega "ukrala Agrokor i više od 15.000 običnih deoničara, istovremeno rizikujući životne prihode naših 60.000 zaposlenih".

"Poruke e-pošte i prepisi koji su procureli jasno ukazuju na korumpirani politički proces koji su orkestrirali najviši čelnici hrvatske vlade, pritom delujući izvan granica zakona i namerno kršeći desetine zakona i propisa samo kako bi ispunili svoje korumpirane ciljeve", naveo je Todorić.

I u pisanoj izjavi, Todorić je ponovio da je vrlo razočaran presudom Visokog suda u Londonu, ali da ga to, poručio je, neće sprečiti u razotkrivanju "neobuzdane korupcije na samom vrhu hrvatske vlade kako bi oni odgovorni bili privedeni pravdi".

Todorićeva IMPERIJA: Ostrvo, jahte, vile...


"Pozivam hrvatske i međunarodne vlasti da pokrenu punu nezavisnu istragu o tajnim dogovorima između određenih članova hrvatske vlade, privatnih kompanjona koji su sastavili Lex Agrokor i grabežljivih poduzeća koja su značajno uticala na zakon u svoju korist, ponajpre fonda Knighthead Capital za ograničavanje rizika iz SAD-a i dveju banki u ruskom državnom vlasništvu", naveo je Todorić.

Poručio je i da ga neće zastrašiti "politički i finansijski motivisani napadi".

Umesto toga, kaže, udvostručiće svoje napore kako bi razotkrio zaveru kojoj nema mesta u modernoj demokratskoj Hrvatskoj.

"Očekujem da će se narednih dana i nedelja pojaviti još dokaza o tajnim dogovorima i nezakonitim radnjama, posebno ako se prosečni Hrvati ohrabre i progovore protiv ovog nečuvenog potkopavanja svoje zemlje", naveo je.

Koliko će Srbiju koštati pad Agrokora?

Spreman je kaže da se prepusti istrazi vlasti jer nema šta da skriva.

"Ali, u najboljem je interesu hrvatske političke elite da me ućutka. Optužbe protiv mene politički su i financijski motivisane i nema ni trunke dokaza da sam ikad uzeo novac iz Agrokora, preduzeća koje sam izgradio od nule i do kojeg mi je duboko stalo. S obzirom na nedavne poteze hrvatskih čelnika, zaista je upitno hoće li se bilo kakva istraga o Agrokoru provesti nepristrano i bez političkog uplitanja", poručio je Todorić.

Inače, Todorića je pred sudom u Londonu branila, između ostalih, i Čeri Bler, supruga nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera.

Blerova je nakon izricanja odluke o izručenju Todorića, kratko komentarisala rekavši da se sada taj slučaj vraća u Hrvatsku.

"Evropski nalog za hapšenje je dizajniran da bi obezbedio da britanski sudovi poštuju odluku hrvatskih pravosudnih organa. Slučaj se vraća u Hrvatsku", rekla je Čeri Bler.

Sudija Visokog suda u Londonu Dankan Uzli odbacio je u četvrtak zahtev Todorioća da mu se odobri pravo na žalbu, ali je taj zahtev odbijen i on bi trebalo da bude izručen Hrvatskoj u narednih desetak dana.

Povezano

Sve vesti