Mnogi od nas čaj piju samo kada se razbole, a činjenica je da bi trebalo da ga pijemo svakodnevno.
Caj je od velike važnosti za dobro zdravlje i dug život, pokazuje novo istraživanje, prilikom kojeg je analizirano 40 studija.
Mnogi od nas caj piju samo kada se razbole, a cinjenica je da bi trebalo da ga pijemo svakodnevno.
Prvo, caj je veoma dobar za srce. Preporucuje se konzumiranje cetiri do pet šoljica crnog ili zelenog caja dnevno, kako bi se poboljšale kardiovaskularne funkcije, snizio krvni pritisak i smanjio rizik od infarkta i moždanog udara.
S obzirom na to da su kardiovaskularne bolesti vodeci uzrok smrti u Srbiji, definitivno bi trebalo da nam ispijanje caja svima prede u naviku.
Osim toga, zeleni i crni caj znacajno smanjuju nivo lošeg holesterola koji se povezuje sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija koja je trajala 12 nedelje je zakljucila da tri šoljice crnog caja dnevno smanjuju nivo opasnih triglicerida za 35,8 odsto, a odnos izmedu lošeg i dobrog holesterola se poboljšava za 16,6 odsto.
Zeleni caj najbolje deluje na snižavanje nivoa holesterola, a nekoliko istraživanja je pokazalo i da redovno konzumiranje zelenog caja znacajno poboljšava kognitivne funkcije. Takode, normalno je da kognitivne funkcije s godinama opadaju, ali je to opadanje manje kod onih koji redovno piju caj.
Jedna studija je takode pokazala da ljudi koji konzumiraju crni caj malo bolje prolaze na testovima koji zahtevaju pažnju.
"Drugi najpopularniji napitak na svetu, posle vode, caj, zaista doprinosi dnevnim kognitivnim funkcijama", kažu autori studije.
Kada govorimo o caju, trebalo bi pomenuti i da on pomaže u održavanju oralnog zdravlja – caj je prirodni izvod fluora, pa pomaže da zubi ostanu zdravi, a zadah svež.