MONDO/Agencije

ZIMSKO VREME: Jeste li pomerili kazaljke?

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju, 28. oktobra, u 3 sata posle ponoći pomeranjem kazaljki za jedan sat unazad, na 2 sata.

54
A- A A+
sat, vreme, pomeranje vremena, časovnik, Foto: Mondo/Goran Sivački

U Astronomskom društvu "Ruđer Bošković" iz Beograda saopšteno je da se pomeranje obavlja svake godine poslednje nedelje u oktobru, tako što se u tri sata posle ponoći kazaljke pomere na dva sata, čime se prelazi na zimsko, odnosno srednjoevropsko vreme.

EU ukida pomeranje kazaljki-šta vi kažete? ANKETA

Predstavnik opservatorije Aleksandar Otašević rekao je za Betu da još nije odlučeno da li će to biti poslednji put da se "pomera vreme", iako se o tome već duže vreme u javnosti govori.

"To su priče, a da li će do toga i doći, to je pitanje. Ukoliko Evropska unija donese takvu odluki, i mi ćemo je prihvatiti i primeniti", rekao je Otašević.

I Maroko izbacio "zimsko vreme"

Maroko je doneo odluku da u potpunosti prestane da koristi zimsko računanje vremena, tako da će u toj zemlji tokom cele godine trajati letnje računanje vremena, GMT+1. Marokanski ministar administrativnih reformi Muhamed Ben Abdelkader izjavio je da će odluka o prestanku korišćenja zimskog računanja vremena omogućiti "sat vremena više prirodnog svetla".

Evropska komisija predložila 12. septembra da se takvo polugodišnje pomerenje sata ukine, a ukoliko taj predlog izglasaju Evropski parlament i Savet Evrope, sat će poslednji put biti pomeren najkasnije 31. marta 2019, odnosno 27. oktobra naredne godine.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje letnje računanje vremena.

Povezano

Sve vesti