mondo.rs

Bolje od vežbanja?

Autor:

Topla kupka u večernjim satima efikasnije ublažava simtome depresije nego vežbanje, pokazalo je novo istraživanje.

Malo toga može da se poredi sa toplom kupkom na kraju dugog, naporog dana. Ako imate volje, pa upalite i koju sveću ili pustite sebi muziku, prija još više.

Novo istraživanje pokazalo je da ovo nije samo odličan način da se opustite, već da u blažim slučajevima depresije tople kupke mogu da pomognu čak i više nego vežbanje, koje se obično preporučuje.

Naučnici sa Univerziteta u Frajburgu, u Nemačkoj, sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo 45 osoba koje pate od depresije. Ispitanici iz prve grupe su tokom osam nedelja svake večeri 30 minta provodili u toploj kupki, a zatim bi se narednih 20 minuta opuštali umotani u tople prekrivače.

Druga grupa išla bavila se aerobnim fizičkim aktivnostima u trajanju pd 45 minuta.

Ispitanicima je zatim podeljen upitnik, na kojem je trebalo, između ostalog, da opišu svoje raspoloženja na "skali depresije", i ispostavilo se da im se nakon osam nedelja mentalno stanje prve grupe popravilo za, u proseku, šest poena.

Iako se za ublažavanje simptoma depresije obično preporučuje vežbanje, ovo istraživanje pokazalo je da svakodnevne tople kupke daju znatno bolje rezultate, jer su ispitanici koji su vežbali svoje stanje ocenili tako je zabeleženo poboljšanje od, u proseku, tri poena.

Tople kupke podižu temperaturu našeg tela, što može da osnaži i sinhronizuje naš "unutrašnji časovnik". Kod osoba koje pate od depresije, cirkadijalni ritam je poremećen, a tople kupke pomažu da se on vrati u prirodno stanje.

Naučnici napominju da temperatura vode treba da bude viša od naše telesne temperature, a idealno bi bilo da bude između 40 i 45 stepeni Celzijusa, prenosi britanski "Metro".

Povezano

Sve vesti