mondo.rs

Do lepih noktiju u četiri koraka

Autor:

Pogledajte četiri najčešće greške zbog kojih nokti postaju slabi i oštećeni.

Do lepih noktiju u četiri koraka Foto: MONDO/Nataša Petrović

Ako vam nokti pucaju i listaju se, možda ste se i pomirili sa tim da prosto imate "loše nokte". Ali, u najvećem broju slučajeva to u stvari nije tačno, već se uzorok problema sa noktima krije u nekom od ova četiri razloga. Ili u kombinaciji nekih od njih…

Nedostaje vam gvožđa

Ako slabo jedete meso, a tamnozeleno povrće izbegavate, moguće je da vam fali gvožđa. A ako je to slučaj, slabi nokti su vam najmanji problem…

Pravi razlog što ste stalno umorni

Ukoliko niste spremni da promenite način ishrane, uvedete crveno meso, povrće, mahunarke, posavetujte se sa lekarom i počnite da uzimate suplemente.

Nokte koristite kao "alat"

Ako vam je sasvim prirodno da nalepnice sa novih proizvoda za šminku recimo, ili novog posuđa "sastružete" noktima, vaši nokti su dubinski oštećeni, i listanje je samo posledica toga, objašnjava za PopSugar dermatolog dr Debra Jaliman.

Često stavljate gel lakove, ili "izlivate" nokte

Posle samo dva ili tri puta stavljanja gela ili akrila, vaši prirodni nokti su praktično "gotovi". Tanki su i oslabljeni i kad konačno odustanete od veštačkih noktiju, biće vam potrebni "konjski živci" dok vam ti uništeni nokti ne izrastu sasvim… Uostalom, ništa što je veštačko ionako nije lepo. Nemojte to da radite, negujte svoje prirodne nokte i izvucite najbolje iz onoga što imate. Kakvi god da su vam nokti, sigurno su lepši od plastičnih.

Sudove perete bez rukavica

Topla voda i deterdžent za pranje sudova će vam upropastiti nokte. Rukavice su "zakon", čak i kad perete "samo tri tanjira".

Šest stvari koje treba da znate o noktima

Povezano

Sve vesti