MONDO/Srna

ALARMANTNO: Zagađen vazduh ubija 600.000 dece godišnje!

Autor:

Najmanje 600.000 dece mlađe od 15 godina svake godine umre usled zagađenosti vazduha, bilo u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, saopšteno je iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

ALARMANTNO: Zagađen vazduh ubija 600.000 dece godišnje! Foto: Mondo/Goran Sivački

Podaci iz izveštaja ove organizacije UN pokazuju da opasan zagađeni vazduh svakog dana udiše 93 odsto dece mlađe od 15 godina, što je ukupno 1,8 milijardi mladih, uključujući 630 miliona dece mlađe od pet godina.

Iz SZO ističu da udisanje zagađenog vazduha ima tragične posledice, što najbolje pokazuje činjenica da je samo u 2016. godini usled zagađenosti vazduha 600.000 dece umrlo od akutnih infekcija donjeg dela respiratornog sistema.

"Zagađeni vazduh truje milione dece i uništava njihove živote", izjavio je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.

On je naglasio da za to ne postoji izgovor i da bi svako dete trebalo da udiše čist vazduh, kako bi moglo da raste i potpuno ispuni svoje potencijale.

Prema podacima Organizacije, više od devet od deset ljudi na planeti udiše opasan otrovni vazduh, što za posledicu ima oko sedam miliona prevremenih smrti svake godine, javio je AFP.

To je posebno opasno za decu, a izvještaji pokazuju da je smrtnost među decom u jednom od deset slučajeva širom sveta.

Zagađenost vazduha napolju i u domaćinstvima uzrok je više od polovine svih akutnih oboljenja donjeg dela respiratornog sistema kod dece u zemljama niskog i srednjeg standarda.

Deca su zagađenju izloženija zbog bržeg disanja u odnosu na odrasle, a zagađenost je opasna i za trudnice, kod kojih je u takvim sredinama veća mogućnost da pre vremena rode i da imaju manju novorođenčad, čija je težina manja od normalne.

Iz Organizacije upozoravaju da zagađenost vazduha utiče i na razvoj i kognitivne sposobnosti, te da može kod dece da izazove astmu ili rak.

Evo šta nam "radi" zagađen vazduh

Povezano

Sve vesti