Ko "duva" dok vozi...

Autor:

Znate li šta pokazuje statistika?

Ko "duva" dok vozi... Foto: MONDO/Predrag Vujić

Države koje su legalizovale marihuanu beleže porast saobraćajnih nezgoda.

Američka agencija za sigurnost u saobraćaju IIHS i institut HLDI saopštili su da je u državama SAD-a u kojima je legalizovana upotreba marihuane došlo do porasta broja saobraćajnih nezgoda. Ovo je rezultat opsežnih studija o saobraćajnim udesima koje su ove institucije sprovele od 2012 do 2017.

Podaci su prikupljeni od osiguravajućih kuća. S jedne strane je proučavan odnos učestalosti osiguranih vozila u udesima, a sa druge u kolikom procentu je policija prijavila korišćenje marihuane u nezgodama.

Rezultati su pokazali da je nakon legalizacije marihuane broj saobraćajnih nesreća porastao za oko 6 odsto u Koloradu, Oregonu, Nevadi i Vašingtonu za razliku od država sa kojima se one graniče.

Jedan od zaključaka studija je i da korišćenje marihuane utiče na ponašanje vozača za upravljačem, poput alkohola, pa bi je tako trebalo i tretirati, odnosno sankcionisati vozače.

Ovako je izgledao protest za legalizaciju medicinske marihuane u Beogradu...

Izvor: MONDO

...a nedavno je marihuana potpuno legalizovana u Kanadi, pogledajte video!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicama

Povezano

Sve vesti