Beta

Tramp protiv latino beba: Udar na 14. amandman

Autor:

Predsednik SAD Donald Tramp hoće da ukine pravo na državljanstvo bebama rođenim u SAD čiji roditelji nisu američki državljani ili su ilegalni imigranti.

0
A- A A+

Tramp je ovo izjavio u razgovoru za portal Aksios (Axios) uoči kongresnih izbora koji se održavaju 6. novembra, zaoštravajući dalje njegovu tvrdu imigrantsku politiku.

Uskraćivanje prava na američko državljanstvo bebama rođenim u SAD bi moglo da izazove sudsku bitku oko toga da li predsednik ima jednostranu moć da menja amandman Ustava zemlje. Četrnaesti amandman američkog Ustava garantuje to pravo svoj deci rođenoj u SAD.

Tramp raspoređuje vojsku na granicu sa Meksikom

Upitan o legalnosti takvog izvršnog naređenja Tramp je rekao "kažu da mogu to da uradim samo s izvršnim naređenjem".

"Mi smo jedina zemlja na svetu gde neka osoba dođe i rodi bebu i ta beba je građanin SAD", rekao je Tramp.

Američki predsednik je rekao da advokati Bele kuće razmatraju njegov predlog.

Kako se približavaju kongresni izbori 6. novembra (tzv. midterm, izbori na pola mandata predsednika na kojima se bira ceo Kongres i trećina Senata) Tramp je stavio poseban naglasak na imigraciju u nastojanju da smanji podršku demokratama. Tramp veruje da njegova obećanja data u predizbornoj kampanji uključujući toliko pominjano i za sada još neostvareno obećanje o izgradnji zida na američko-meksičkoj granici i dalje okupljaju njegovu bazu.

Povezano

Sve vesti