Upoznajte Novi Sad iz novog ugla (FOTO)

Autor:

Ponovo se zaljubite u “srpsku Atinu“ obilaskom značajnih novosadskih spomenika, u organizovanoj turi, tokom kojih ćete saznati više o ličnostima koje su živele i stvarale grad kakav danas znamo.

Upoznajte Novi Sad iz novog ugla (FOTO) Foto: MONDO portal / Marko Čavić Spomenik Svetorzaru Miletiću u Novom Sadu.

MONDO vas je nedavno poveo u obilazak starih novosadskih kafana, u prvoj takvoj organizovanoj turističkoj turi tog grada.

"Balsmovanje duše“ je, ipak teek prva od tri planirane ture koje će EU info kutak organizovati u narednom periodu, a sledeća je zakazana već za 3. novembar. Tema su spomenici našim velikanima, koji se nalaze u širem i užem centru Novog Sada.

"Bronzana tura“, kako su je nazvale autorke Kristina Petrović i Teodora Petrović, takođe studentkinje Departmana za arhitekturu i urbanizam, obuhvatiće šetnju centrom garda i obilazak spomenika Jovanu Steriji PopovićuPeri DobrinovićuSvetozaru MiletićuJovanu Jovanoviću ZmajuJaši TomićuMiroslavu AntićuĐuri Jakšiću i spomenik Žrtvama racije.

Šetnja počinje u 16 časova, a okupljanje je kod Srpskog narodnog pozorišta pomenutog datuma. Cilj staze je da se bolje predstave i upoznaju značajni ljudi Novog Sada - njegovi nekadašnji stanovnici, koji su zaslužni za ono što on predstavlja danas.

Nakon “Bronzane ture“ sledi treća tura u ovom nizu - šetnja posvećena gradskim trgovima, koju su osmislili studenti Katarina Popov i Stefan Tomić. "Neformalni trgovi“ naziv je pešačke rute koja obuhvata pet trgova - Trg galerijaTrg mladenacaTrifkovićev trgTrg Marije Trandafil i Žitni trg, koji su najbliži gradskom jezgru i u skladu s tim trebalo bi da budu žižne tačke, ali su uprkos tome izgubili svoju osnovnu namenu.

Kako kažu autori ture, trgove treba vratiti pešacima u gradu, koji je ostao bez svojih trgova, jer su svi, sem Trga slobode, pretvoreni u parkirališta. Zbog toga je neophodno razvijati kolektivnu svest stanovnika o značaju i vrednostima ovih prostora. Šetnja se održava 10. novembra u 16 časova, a okupljanje je na Trgu galerija.

Učešće u ovim turama, kao i sve ostale aktivnosti koje organizuje EU info kutak, besplatne su.

Povezano

Sve vesti