Evo zašto bi trebalo da uz svoju omiljenu poslasticu uzimate suplement cinka.
Konzumiranje cokolade i kafe ili caja pomaže da duže živite, pokazalo je novo istraživanje.
Ipak, postoji jedna caka - cokoladu i caj ili kafu bi trebalo da kombinujete sa suplementima cinka, koji aktivira supstancu koja usporava starenje.
Na ovaj nacin se preokrece "unutrašnji" stres koji se prirodno nakuplja tokom godina, a koji se povezuje sa razlicitim bolestima - od kancera do Alchajmera.
Nemacki naucnici isticu da je cink relativno bezbedan suplement, cak i ako se uzima u vecim dozama, te da bi ga trebalo uzimati redovno, da bi se usporilo starenje.
Cokolada, vino, kafa i caj sadrže antioksidante polifenole, koji sprecavaju oštecenja celija. Naucnici iz Nemacke su utvrdili da cink aktivira komponentu u polifenolima. Kada se ta komponenta aktivira, ona onde štiti od gasa koji kao "otpad" proizvode celije. Ovaj gas može da ošteti DNK i da dovede do oksidativnog stresa, koji ubrzava starenje.
Takode, povezuje se i sa zapaljenjem koje onda uzrokuje kancer i degenerativne bolesti poput Alchajmera.
Polifenoli sami ne mogu da pobede ovaj štetni gas, ali kada se kombinuju sa cinkom, stvaraju takozvani mega kompleks.
Strucnjaci isticu da je cink kao suplement mnogo bezbedniji od bakra ili gvožda, odnosno može da se toleriše u vecim dozama kada dovodi zglavnom samo do mucnine i eventualne promene ukusa.
Posebno savetuju da se cink konzumira uz namirnice koje sadrže polifenole, koji ima dosta, recimo, u crvenom mesu.
Ono što bi svakako trebalo da izbegavate je alkohol koji poništava efekat cinka, što znaci da ako želite da pijete vino, trebalo bi da kupite bezalkoholno.