Zašto je Matić prestao da nosi "popi" i šta je rekao?

Autor:

Fudbaleri u Engleskoj nisu u obavezi da nose značku u obliku cveta maka, ali je zaista redak slučaj da neko to odbije da uradi. Za sada, uradili su to Irac i Srbin.

Zašto je Matić prestao da nosi "popi" i šta je rekao? Foto: Shaun Botterill/Getty Images/Guliver

Nakupilo se vremena od velikog povratka Nemanje Matića u Englesku.

Pet  godina živeo je naš fudbaler sa porodicom u Londonu, evo već drugu godinu je stanovnik Mančestera, ali za sve to vreme ni igrama, ni golovima, ni trofejima nije zainteresovao ostrvsku javnost kao kada se na utakmici sa Bornmutom u subotu pojavio na terenu bez "popija".

"Popi" je značka u obliku cveta maka, koju Britanci kače na rever svakog novembra odajući poštu veteranima Kraljevske armije i njihovim zaslugama za pobedu saveznika u Prvom svetskom ratu.

Ova tradicija je malo gde zaživela kao na fudbalskim stadionima u Engleskoj, a iako igrači nisu u obavezi da imaju značku tokom pretposlednjeg meseca u godini, za sada su samo dvojica odbila da je nose - jedan je Irac, a drugi Srbin.

Za razliku od Džejmsa Meklina, koji je još 2012. objasnio Englezima da nema nameru da odaje počast Kraljevskoj armiji zbog "Krvave nedelje" iz 1972. godine i oružanog napada njenih pripadnika na 27 nenaoružanih demonstranata na ulicama njegovog rodnog grada Derija, od kojih je 13 ubijeno, a ostali bili teže ili lakše ranjeni, javnost i dva dana kasnije može samo da nagađa šta je razlog zbog kog je Matić prestao da nosi "popi".

Prestao, jer je do sada uvek izlazio sa značkom na dresu kada bi u ovom periodu godine igrao i za Čelsi i za Mančester junajted.

MATIĆ? REŠEN PROBLEM!

nemanja matić matic Foto: Laurence Griffiths/Getty Images/Guliver

"Bombardovali ste mi zemlju, nema šanse da ja ovo nosim. Ako treba, spreman sam da odmah napustim klub i Englesku", navodna je Matićeva izjava koja i ovog ponedeljka "kruži" internetom, a koja je u delu javnosti na Ostrvu predstavljena kao (ne)zvaničan razlog za nastup bez "popija" na dresu.

I, dok je Stouk pre šest godina stao u zaštitu svog žestoko vređanog fudbalera, kojem su čak stizale i pretnje smrću, Junajted se nije oglasio zvanično povodom teme koja se zadržala na stranicama vodećih tabloida i ovog ponedeljka uveče.

Sudeći prema objavljenom, ni uredništva "Sana", "Ekspresa", "Dejli Mirora", "Dejli Mejla" i ostalih nisu saznala više o Matićevoj odluci, pa će do daljeg ostati dilema da li je 31-godišnji srpski reprezentativac zaista poručio ljudima iz kluba da nema nameru da ukazuje poštovanje armiji zemlje koja je bombardovala njegovu otadžbinu 1999. godine.

Iako se ova teorija masovno raširila društvenim mrežama još u subotu tokom utakmice, u kojoj je ekipa Žozea Murinja na volšeban način stigla do pobede, pojedini tabloidi predstavili su je kao proverenu informaciju do koje su došli preko neimenovanog izvora sa "Old traforda".

"BOLESNO UZMEMIRAVANJE"

nemanja matic matić Foto: Shaun Botterill/Getty Images/GuliverZanimljivo je, recimo, da se "Mančester ivning standard" nije bavio ovom pričom, a nije tajna da lokalni listovi poput mančesterskog ili "Liverpul eha" često preskaču škakljive teme vezane za klubove koje pomno prate i koji im, zauzvrat, daju i ekskluzivne informacije o pravim "breaking" vestima kao što su transferi.

Jedan od "Sanovih" urednika fudbalske rubrike, Majk Mekgret, stao je u Matićevu odbranu, nakon što se i lično uverio u količinu mržnje na društvenim mrežama, gde su pojedini fanovi Junajteda čak tražili da Srbin više nikada ne zaigra za taj klub.

"Matić je na udaru bolesnog uznemiranvanja. Razumljivo je da je to njegova lični izbor, privatna stvar i Junajted je to uvažio. Kao rezultat, on je doživeo lavinu uvreda, mnogi su poručili da ga treba oterati iz kluba..." napisao je Mekgret.215 zvaničnih utakmica odigrao je Matić u Engleskoj, 154 za Čelsi i 61 za Mančester junajted.

U Engleskoj je zaista redak slučaj da klub ostane bez zvanične reakcije kada se javnost tako snažno zainteresuje za neki slučaj, makar to bilo samo šturo saopštenje u kom se ništa konkretno ne navodi, ne potvrđuje i ne demantuje, ali izgleda da će Junajted ostati nezainteresovan za diskusiju.

To je donekle i logično, jer "đavole" već u sredu uveče očekuje jedan do najtežih ispita u modernom fudbalu - gostovanje Juventusu u Torinu.

Povezano

Sve vesti