mondo.rs,mondo.me

Đukanović nudi crnogorsko državljanstvo za investicije

Autor:

Ko ulaže u Crnu Goru, moći će da stekne njeno državljanstvo, izjavio danas u Dubaiju crnogorski predsednik Milo Đukanović.

9
A- A A+
Milo Đukanović, DPS Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Crnogorski predsednik Milo Đukanović promovisao je danas individualni investicioni program, koji investitorima omogućava da se ulaganjem u Crnu Goru kandiduju za crnogorsko državljanstvo.

Govoreći na Globalnoj konferenciji o rezidentnosti i državljanstvu u Dubaiju, koju organizuje kompanija Henley&Partners, Đukanović je rekao da bi taj program trebalo da ima snažne multiplikativne efekte na ekonomiju, postane značajan izvor prihoda i platforma za ulaganja.

"Uz dobro osmišljenu kampanju moguće je privući pažnju uglednih poslovnih ljudi koji bi prihvatili da obave relokaciju sedišta svojih biznisa", rekao je Đukanović.

Time bi se, kako je ocenio, ne samo povećao iznos investicija, već i poboljšao imidž Crne Gore i podigli standardi poslovanja.

Đukanović je rekao i da jevitalni nacionalni interes Crne Gore da implementira program na način da, koristeći iskustva drugih zemalja, eliminiše sve rizike koje može doneti njegova primena.

"Program će omogućiti aplikacije samo onim osobama koje imaju dokazan kredibilitet u ličnom i profesionalnom smislu i dozvoliti priliv sredstava koja imaju neupitno legalno poreklo", rekao je Đukanović.

Poručio je da će aplikanti imati korist od povoljnog poreskog sistema, bezviznog režima prema zemljama u Šengen zoni i integracija u ekonomski i politički sistem države.

"Dodelom državljanstva uspostaviće se i čvršće veze kvalitetnih investitora i Crne Gore, jer će kao dobri ambasadori dalje promovisati njene ekonomske potencijale i interese", rekao je Đukanović.

Prema njegovim režima, individualni investicioni program mora omogućiti kvalitetniju upotrebu i bolju valorizaciju prirodnih resursa za državu i lokalne zajednice.

"To se pre svega odnosi na energetiku, poljoprivredu i turizam koji predstavljaju neke od najvećih razvojnih šansi Crne Gore", dodao je Đukanović.

Povezano

Sve vesti