Tanjug

HLADAN TUŠ Prištini!

Autor:

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je veliku skepsu prema nameri Prištine da formira "vojsku Kosova" i da dobije viznu liberalizaciju EU. Bolje da se bavite dijalogom s Beogradom, poručio lider zemlje predsedavajuće EU.

126
A- A A+

kurc,tači,kosovo,austrija Foto: Beta/AP Photo/ Visar Kryeziu

Kurc je poručio da treba preduzeti korake koji vode ka više stabilnosti, a ne nestabilnosti u regionu.

Kurc je, nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da očekuje da se, s tim u vezi, vodi pravi dijalog, a svim partnerima i da po tom pitanju treba biti veoma obazriv.

Takođe je austrijski kancelar ispoljio uzdržanost po pitanju vizne liberalizacije.

"Bio bih veoma obazriv sa očekivanjima koja se podstiču, posebno što se tiče vremenskih okvira", poručio je Kurc.

Kurc: Bez dogovora s Prištinom nema Srbije u EU

On je istakao je da apsolutni prioritet mora biti da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Tači je izneo stav Prištine da bi želeo što pre da vidi da se primeni odluka Evropskog parlamenta koji je odobrio viznu liberalizaciju.

Istovremeno je izrazio nadu da će poseta kancelara Kurca Beogradu i Prištini biti impuls za dijalog.

Kosovo, kako tvrdi, trudi se i dalje da postigne sporazum sa Beogradom o normalizaciji odnosa, stvaranju mira i postizanja "međusobnog priznanja".

"Zahvaljujem predsednicima Tačiju i Aleksandru Vučiću na njihovim naporima i molim građane Kosova da te napore podrže", apelovao je Kurc.

On je istakao da bez sporazuma neće biti niti mirnog suživota u regionu, niti budućnost u EU, što je bio takođe mali "hladan tuš" za Beograd  kome je Kurc bio juče.

Ponovio je da će Austrija svaki dogovor Beograda i Prištine podržati, čak iako bude sadržao promenu granica i razmenu teritorija.

Povezano

Sve vesti