Pišite Vladi ili ministru: Novi vebsajt Vlade Srbije

Autor:

Srpska premijerka, Ana Brnabić, izjavila je danas da je Vlada pokrenula novi sajt kako bi olakšala komunikaciju sa građanima, a ne zbog zastarelosti ili nefunkcionalnosti starog.

77
A- A A+
vlada srbije Foto: Screenshot/srbija.gov.rs

Naziv sajta je "U službi građana", a na naslovnoj strani nisu u fokusu premijer, ministri ili ministarstva, već se vlada obraća građanima, sa istaknutim servisima i mogućnostima za dvosmernu komunikaciju.

100 najznamenitijih Srba

Sajt je urađen u ćiriličnoj, latiničnoj i verziji na engleskom jeziku. Takođe, ima deo za privredu, potencijale Srbije, znamenitosti, među kojima 100 najistaknutijih Srba iz naše istorije, kao i listu svih kulturnih institucija. Na sajtu se nalaze svi audio i video zapisi i elektronski dokumenti sa sednica vlade od 2004, kao i arhiva svih sajtova još od 1998. godine.

"Stari sajt je daleko više bio jednostrani izvor informacija, sa ograničenim mogućnostima komunikacije. U poslednje dve godine radi se na kreiranju i modernizaciji novog koncepta javne uprave koja treba da bude u službi i građanima i privredi, njihov servis, a ne obrnuto, kao što je do sada bilo", navela je Brnabić za portal Netokracija.

Vlada je, kako je navela, počela razvijanje brojnih elektronskih servisa čiji je zadatak da olakšaju i pojednostave svakodnevne potrebe svim građanima.

Novi sajt Vlade upravo se naslanja na taj koncept, ideal dvosmerne komunikacije, dodaje Brnabić.

Na sajtu su, kaže premijerka, predstavljene i informacije koje mogu da budu važne poslovnoj zajednici i investitorima zato što je sajt Vlade prva slika i prvi utisak stranaca o Srbiji.

"Zato su predstavljene i turističke atrakcije Srbije, naše kulturno nasleđe, informacije o najvažnijim i poznatim kulturnim brendovima. Postavili smo dobar koncept, koji nam daje osnovu da ga u budućnosti dalje razvijamo", rekla je Brnabić.

Brnabić Oksfordu predstavila srpsku e-Upravu

Podeljen je na šest kategorija - Srbija, Građani, Posao, Mediji, Vlada, Kontakt, u vrhu strane, kao i na sedam opcija - Vesti, Prilike, Servisi, Dokumenta, Izdvajamo, Atrakcije i Kontakt, sa leve strane sajta.

Portal je dostupan svima, i slepim i slabovidim osobama, a odgovarajući softver uradili su domaći stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i novosadska kompanija AlfaNum.

Novu verziju portala premijerka Ana Brnabić predstaviće danas u Lisabonu na veb samitu, pred publikom od 15.000 učesnika.

Povezano

Sve vesti