mondo.rs

Ovo će pomoći da lakše uspavate dete

Autor:

Svaki roditelj se povremeno bori sa uspavljivanjem deteta koje "nikako da se svrti u krevetu". Evo male pomoći kako da uspavljivanje bude lakše.

Ovo će pomoći da lakše uspavate dete Foto: Guliver/Getty Images/nata_zhekova

Uspavljivanje deteta je ponekad pravi izazov, a medicinska sestra koja radi u jednom australijskom vrtiću, Keri Harli, ima nekoliko saveta kako da pobedite taj izazov.

"Deca veoma vole predvidljivost. Vole rutinu, a ne vole iznenađenja", kaže ona.

Keri je objasnila i u čemu je stvar, zašto neka deca ne mogu da zaspe dok ne popiju mleko. Kaže da mališani to vide kao naviku koju su naučili da povezuju sa spavanjem, tako da im mleko koje popiju uveče zapravo stavlja do znanja da je vreme za spavanje.

Harlijeva objašnjava da možete da razbijete ovaj obrazac tako što ćete dete naučiti da neke druge stvari povezuje sa spavanjem.

"Na primer, možete da ga naučite da sluša određenu muziku pred spavanje i da tako utone u san".

Ipak, ona smatra da je dobro da detetu ponudite šolju toplog mleka pred spavanje jer je to odličan način da "naterate" mališana da se umiri i zaspi.

Kada je reč o tome da deca ne spavaju dobro, u smislu da se dešava da preko dana neće da spavaju, a onda uveče zaspe jako rano, Keri savetuje da pustite dete da ne spava preko dana ako to ne želi, ali da ga što kasnije stavite u krevet uveče.

"Bolje je da dete bude aktivno ujutru i preko dana, nego uveče i usred noći".

Njen ključni savet svim roditeljima koji imaju muke da uspavaju decu je da uspostave rutinu za spavanje.

Dakle, detetu je potrebna neka aktivnost koja će ga uveče umiriti i pripremiti ga za spavanje – bilo da je to slušanje muzike, čitanje, ispijanje šolje mleka...

"Doslednost i strpljenje su ključni kada 'imate posla' sa malom decom", zaključuje ona.  

Evo još nekih njenih saveta u vezi sa uspavljivanjem dece.

- Ako dete ne može da se smiri i zaspi, proverite da li mu je pelena suva i da li mu je dovoljno toplo.

- Ukoliko dete i dalje ne može da zaspi, pokušajte da ostanete u blizini - sedite na krevet ili stolicu pored - kako bi znalo da ste tu.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.