Beta

PUTIN ILI NIŠTA: Netanijahu neće u Pariz

Autor:

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu mogao bi otkazati put u Pariz, ukoliko tamo ne bude mogao da ima sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

1
A- A A+

Netanijahu je planirao da se sastane s predsednikom Putinom ali je to sad, kao i putovanje u Pariz uopšte, pod znakom pitanja nakon što su Francuzi zatražili od svetskih lidera da se ne sastaju na marginima skupa kojim se obeležava sto godina od kraja Prvog svetskog rata.

Obaranje aviona - kamen spoticanja

Netanijahu i Putin sastali su se nekoliko puta u poslednjim mesecima i razgovarali o zabrinutosti Izraela zbog iranskog prisustva u susednoj Siriji. Odnosi između dve zemlje su napeti od kako je oboren ruski izviđački avion, kada je poginulo 15 ruskih vojnika. Ruski zvaničnici su za taj incident optužili izraelsku vojsku, rekavši da je upozorenje o napadu dato minut ranije i da su izraelski borbeni avioni koristili ruski avion kao štit. Izrael je te tvrdnje porekao, tvrdeći da su izraelski avioni već bili u izraelskom vazdušnom prostoru kada je oboren ruski "il-20".

Bilo je planirano da Netanijahu otputuje u Francusku u subotu na konferenciju kojoj će prisustvovati više od 100 lidera iz celog sveta.

On je želeo da se sastane s Putinom ali takav sastanak nije još dogovoren uprkos razgovorima između izraelskog nacionalnog bezbednosnog savetnika, Meira Ben Šabata, i njegovog ruskog kolege, Nikolaja Patruševa.

Rusi su nedavno rekli da će se Putin sastati s predsednikom SAD Donaldom Trampom i da će se možda sastati i sa drugim liderima, uključujući Netanijahua, prenose izraelski mediji.

Izraelski zvaničnici su stekli utisak da Moskva odugovlači s pokušajima da se sastanak dogovori jer Izrael još nije pristao na zahtev Rusije da ranije obavesti rusku vojsku o mogućem udarima iz vazduha na ciljeve u Siriji.

Zahtev je usledio nakon što su sirijske rakete 17. septembra greškom oborile ruski izviđački avion za vreme izraelskog napada.

Izraelska vojska strahuje da bi informacije o planiranim novim napadima mogle dospeti do Sirijaca i Iranaca koji se bore u sirijskom građanskom ratu na strani sirijskog predsednika Bašara Asada.

KO ĆE BITI PONIŽEN: Ruski "S-400" ili američki "f-35"?

Izvori u Netanijahuovom kabinetu su rekli da u Parizu neće biti uslova za sastanke lidera zbog strukture konferencije, gustog rasporeda i nedostatka prostorija gde bi se održavali.

Povezano

Sve vesti