Sajam nameštaja: Najzabavnije, najlepše... (FOTO)

Šta sve možete da vidite i kupite na Međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu: najluđe, najlepše, najskuplje, najsimpatičnije... Evo šta nam je zapalo za oko, iz različitih razloga.

Sajam nameštaja: Najzabavnije, najlepše...  (FOTO) Foto: Mondo/Stefan Stojanović Svaka izložena garnitura ima LED rasvetu, a ima i komada sa USB punjačima. Tu su jastučići koji se podižu i spuštaju, a od inovacija je tu i 'frižiderčić' i bežični Wi-Fi punjač za telefone

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu traje do nedelje 11. novembra, a za 350 dinara, koliko košta pojedinačna ulaznica, možete svašta da vidite.

Ponuda se ne razlikuje previše od one ranijih godina - sve na jednom mestu, od nameštaja iz "masovne proizvodnje", do dizajnerskih komada za koje je potrebno izdvojiti vrtoglave sume.

Najzabavnije je definitivno bilo u izložbenom prostoru švajcarskog brenda dizajnerskog nameštaja, koji kupcima nudi "inovativnost, luksuz i vrhunski kvalitet po pristupačnim cenama".

(Luksuz i pristupačne cene su, jasno, diskutabilne kategorije.)

"Svi modeli na Sajmu su najluksuzniji koje imate. Svaka izložena garnitura ima LED rasvetu, a ima i komada sa USB punjačima. Tu su jastučići koji se podižu i spuštaju, a od inovacija je tu i 'frižiderčić' i bežični Wi-Fi punjač za telefone", kaže prodavac.

Sve svetli u bojama koje ne možete ni da zamislite, pa prosto morate da se zapitate šta ako nešto crkne: "Ako nešto crkne, zameni se, imamo servis, ali ne bi trebalo da se desi ništa tako. Ukoliko baš zalijete vodom, to već nije naš problem, to ne podleže garanciji, i popravka mora da se plati. LED rasveta ima jako, jako dug vek trajanja, tako da za neku uobičajenu kućnu upotrebu, ovo može da traje 20 godina."

Na Sajmu su izloženi modeli od eko-kože, čija se cena u redovnim uslovima kreće oko pola miliona dinara, ali je u toku veliki sajamski popust, pa može biti vaša za upola manje para. Pod pretpostavkom da taj novac imate i da ste raspoloženi da se počastite ovakvim komadom.

Isti takav komad u koži, sa sajamskim popustom bio bi oko 380.000, a redovna cena je negde "oko 600.000 dinara".

Pogledajte fotografije:

Onda smo išli da isprobamo bežični punjač, ali naši telefoni su suviše stari, pa ih ova svemirska garnitura ne prepoznajeProdavac se, smejući se, slaže sa našom konstatacijom da "skup telefon i skupa garnitura idu u kompletu".

Klub stočić (ako niste upućeni u terminologiju, to bi vam bio onaj što ide u dnevnu sobu, pred trosed, ili šta već imate) sa led trakom po ivicama košta sa sajamskim popustom 88.000 dinara, ali to je "fiberglas, materijal od kojeg se prave jahte". Ako nemate za jahtu, možda skrpite za klub-sto da se utešite…

A sad: Najlepše…

Ah… magija "van kategorije" svakako. Dizajnerski komadi domaće proizvodnje, od domaćih materijala. Pamet da vam stane (i srce da vam stane od cena, istini za volju).

"Najveći deo radimo za izvoz, ali koristimo naše drvo, pravi se u Srbiji… A sve, apsolutno sve je po želji poručioca. Mi smo neka vrsta 'interaktivne radionice', oko svega se dogovaramo sa kupcima. Sto koji vidite jeste skup. /oko pola miliona dinara/Ali u pitanju je sto od hrastovih greda starih 100 godina, iz starih kuća, koje otkupljujemo i obrađujemo", objasnili su nam u izložbenom prostoru domaćeg proizvođača koji nismo želeli da napustimo… Bukvalno.

Nameštaj je lep, drugačiji, ima dušu i deluje… neuništivo. Nekako možete da zamislite decu svoje dece kako jednog dana doručkuju za tim stolovima.

Ali, da je skupo, skupo je. Pomenuti trpezarijski sto od 100 godina starih hrastovih greda košta (sa sajamskim popustom) 442.400 dinara, redovna cena je 530.880.

Naravno, i ovde cene variraju u zavisnosti od materijala i dimenzija, pa se sto od punog drveta standardnih dimenzija 200x90 može naći i za 120.000 dinara. Nije jeftino, daleko je od jeftinog. Ali to zaista jesu stolovi koji će trajati generacijama.

Ovo su definitivno najlepši komadi, ali (iako vam se od cena verovatno zavrtelo u glavi) nisu i najskuplji.

... najskuplje...

Najskuplje što smo mi videli je kožni trosed premijum linije čuvenog italijanskog proizvođača, koji košta 9.761 evro u dinarskoj protivvrednosti.

Lep, jednostavan dizajn nagoveštava visoku cenu, ali ne vrišti "skupo". Ipak, fali mu malo duše koju ovi stolovi koje smo gore pominjali imaju.

... i najsimpatičnije

Vikend-kućice od jelovog drveta domaće proizvodnje na prvi pogled deluju kao saune, recimo, ali kad priđete vidite da je u pitanju nešto drugo.

"Kućice dolaze u tri kvadrature, 17, 19 i 36 kvadratnih metara. Rađene su od jelovog drveta, imaju izolaciju, dole je brodski pod, a prodaju se opremljene kompletnim nameštajem, ili bez nameštaja", objasnili su nam prodavci u izložbenom prostoru ove domaće firme.

"Ovo je predviđeno kao vikend-kućica, otporna je na hladnoću i toplotu, potrebno je samo da imate ravan prostor, betoniran, priključke za struju i vodu i - građevinsku dozvolu. Kućice se montiraju na licu mesta."

Kućica od 17 kvadrata ima mali toalet sa šoljom i umivaonikom, ali se po želji kupca može montirati i tuš, i jednu sobu. Ona je i najpovoljnija, nenameštena košta 4.800 evra, dok je opremljena 6.000, a najskuplja je najveća kućica od 36 kvadrata, koja ima predviđen prostor i za kuninjicu i koja neopremljena košta 11.000 evra.