mondo.rs

Trening kojem treba da date šansu

Autor:

Kod nas ova vrsta treninga možda nije toliko popularna kao u svetu, ali definitivno bi trebalo da probate, zarad svog zdravlja.

Trening kojem treba da date šansu Foto: Guliver/Getty Images/master1305

Već godinama, poznate ličnosti pričaju o pilatesu. Ova vrsta treninga je pravi izazov, a nauka već duže vreme ispituje kakve dugoročne efekte na zdravlje ima.

Nova studija je pokazala da je grupa učesnika koji imaju hronična stanja, a koja je 12 nedelja praktikovala pilates, nakon toga bolje funkcionisala i "kontrolisala" svoje stanje. Kažu da su primetni i psihološki efekti.

Neka od stanja koja su imali učesnici studije su hroničan bol u donjem delu leđa, oesteoartritis i razna postoperativna stanja. Učesnici su stari između 36 i 83 godine, a pored fizičkog napretka, studija je pokazala da im je ova aktivnost pomogla da bolje kontrolišu svoje zdravstveno stanje.

"Bolje funkcionisanje u svakodnevnim aktivnostima dovelo je do psiholoških i socijalnih efekata, koja ih je motivisala da dalje vode zdraviji život", kaže koautorka Lin Gaskel.

Iako rezultate ove male studije ne bi trebalo uzeti kao konačne, sve je više naučnih dokaza da pilates nema samo uticaj na fizičko, već i na psihičko zdravlje.

Jedna studija sprovedena 2009. godine, u kojoj su učestvovali studenti, pokazala je da im je pilates pomogao da unaprede svoju efikasnost na raznim zadacima, da bolje spavaju, ali i da budu bolje raspoloženi.

Istraživanje je obećavajuće, a naučnici smatraju da je jedinstven aspekt pilatesa to što se naglasak stavlja i na mentalni rad, pored fizičkog.

"Slično kao joga, važno je disanje i fokusiranje na pokrete tela", kaže En Gibson.

Ono što je takođe sjajno je to što je pilates dobar za različite ljude – od onih starijih, do novopečenih majki.

Jedna studija je pokazala da je praktikovanje pilatesa pet puta nedeljno u trajanju od osam nedelja pomoglo novopečenim mamama da budu manje umorne, i fizički i psihički.

Ranije ove godine, istraživanje je pokazalo da pilates starijim ženama pomaže da budu generalno zadovoljnije životom, sugerišući da je praktikovanje ove fizičke aktivnosti važno za zdravo starenje.

Neki naučnici veruju i da pilates može da pomogne u ublažavanju anksioznosti, depresije i umora. 

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.