Zanimljiva povlastica za električne automobile

Autor:

Za razliku od benzinaca i dizelaša, elektromobili u Austriji mogu da idu maksimalno dozvoljenom brzinom bez obzira na kvalitet vazduha.

8
A- A A+
autoput, austrija Foto: Guliver/Getty Images/Johannes Simon

Austrija želi da dodatno podstakne kupovinu električnih automobila.

Prema pisanju nemačkog Špigela, Austrija je donela novi zakon koji će omogućiti bržu vožnju elektromobilima, u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju.

Naime, na oko 20 odsto austrijskih puteva se kontroliše vazduh. Kada zagađenost pređe određeni nivo, aktivira se ograničenje brzine od 100 km/h, umesto standardnih 130. Razlika u brzini značajno utiče na potrošnju, kao i emisiju štetnih gasova iz automobila.

Ovaj jedinstveni sistem kontrole zagađenja u budućnosti se neće odnositi na električne automobile, koji će moći da se kreću maksimalno dozvoljenom brzinom bez obzira na kvalitet vazduha.

Naravno, kretanje većim brzinama brže troši baterije, što iziskuje češća punjenja energijom. Međutim, taj činjenica u Austriji ne znači značajnije zagađenje vazduha, jer se u ovoj zemlji čak 75 odsto električne energije dobija iz obnovljivih izvora.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.

Povezano

Sve vesti