• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija može da postane "balkanski ekonomski tigar"

Izvor Tanjug

Srbija može da postane "balkanski ekonomski tigar" zahvaljujući merama koje vlada i privredni sektor sprovode u procesu sveobuhvatne digitalizacije, izjavio je danas glavni analitičar za Istočnu Evropu u britanskom Ekonomistu.

Maksimilijan Lambertson smatra da je privredni rast Srbije u ovoj godini zaista odličan i ističe da je to jako dobro za Srbiju, jer je imala jako loš privredni rast tokom svetske finansijske krize.

Dodaje da je jedino Hrvatska bila 'ispod' Srbije u tom periodu.

"Ono što je pospešilo rast Srbije tokom ove godine su dobri vremenski uslovi, mnogo bolji rezultati u poljoprivredi, ali svakako i bolji investicioni talas. Zbog dobrih poteza vlade, kao što su pošpešivanje potrošnje u infrastrukturi, kao i povećanje penzija, što doprinose povećanju javne potrošnje?, ističe Lambertson.

Takođe, dodaje da je broj stranih investicija znatno povećan i da sve to može da omogući stabilan ekonomski rast u narednih pet godina.

Komentarišići predviđanja za narednu godinu Lambertson smatra da su oni malo skromniji, ali da su ponovo puno bolji u odnosu na ono što je bilo tokom finansijske krize.

"Ovo je generalno jako pozitivna priča za Srbiju u ovoj godini", naglasio je Lambertson.

Upitan o merama koje je sprovodila Vlada Srbije u prošlom periodu ukazuje da su reforme koje je Srbija preduzela tokom prošlog perioda u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao što je stroga fiskalna disciplina, znatno doprineli takvim rezultatima u srpskoj ekonomiji i takođe omogućili vlastima da povećaju finansiranja drugih javnih sektora.

Ipak Lambertson smatra da vlasti u Srbiji treba da budu transparentnije, kao i da državna preduzeća koja moraju da se reformišu.

"U svakom slučaju to je sve u rukama vlasti, ali da bi se sve to uredilo mora se pojačati komunikacija sa građanima, ali i sa biznis zajednicom u Srbiji" , ističe Lambertson.

Komentarišući povećanje poreza na Kosovu za određene srpske proizvode, Lambertson je rekao da to nije dobro za međunarodnu trgovinu, ali i da to svakako odslikava aktuelno stanje odnosa između Beograda i Prištine.

"Imali smo sličnu situaciju i pretprošle godine kada je Hrvatska povećala takse na određene srpske proizvode, ali je ona ubrzo takvu meru ukinula. Ovo je slično sada sa Prištinom i možda će Kosovo ukinuti takve mere u toku dijaloga sa Beogradom",  kaže Lambertson.

On ističe da regionalna saradnja i dalje ima perspektivu i da će upravo ona omogučiti lokalnim vlastima da kreiraju predvidljivije ekonomske uslove za naredni period.

"Ono što hoću da kažem je da region može da sarađuje mnogo više nego što to radi sada. Sve više proizvoda se izvozi na evropsko tržište, a jako malo na regionalnom nivou i to je po meni propuštena prilika. Imajući u vidu istorijske, tradicionalne i jezičke veze država na prostoru bivše Jugoslavije" , zaključio je Lambertson.

Tagovi

Komentari 17

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

teatralni manijak

Ovo su šokoviiii😂😂😂

Vuk

Ma kakvi digitalizacija, kakvi tigrovi...cekam 7 godina da upisu ulicu ne mogu kucu da napravim...sad cu na crno da je radim pa nek dodje neko da je srusi, glavu ce izgubiti...digitalno...:

Wicher-Undertaker

Jel ovaj pio nešto ili je svaki dan ovako blesav!? Daj bre partijskih kadrova koliko hoćeš po javnim preduzećima, sve se nakotili kao da im je Srbija dedovina, ovaj ne silazi sa TV o blagostanju ne prestaje da prica , cene goriva došle do abnormalnih granica, sve poskupelo plata stoji 11 godina još je i manja alo bre pa ko je ovde lud!?!!

special image