RATEL: SBB je najveći distributer medijskih sadržaja

Kablovski operator SBB sa 54 odsto pretplatnika najveći distributer medijskih sadržaja u Srbiji za 2017. godinu, podaci su RATEL-a.

4
A- A A+

Foto: RATEL


Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) navodi u "Pregledu tržišta" za 2017. godinu da je najveći operator distribucije medijskih sadržaja u Republici Srbiji privredno društvo Serbia Broadband - Srpske kablovske mreže d.o.o. (SBB d.o.o.), sa tržišnim učešćem od 54 odsto prema broju pretplatnika, prenosi Kurir.

Ovo uključuje i podatke operatora I.KOM d.o.o. koji je početkom 2018. godine pripojen operatoru SBB d.o.o.

Telekom Srbija a.d. zauzima oko 25 odsto tržišnog učešća u 2017. godini. Pored SBB d.o.o. i Telekom Srbija a.d, mogu se izdvojiti i privredna društva JP PTT Srbija, Kopernikus Technology d.o.o, Radijus Vektor d.o.o. i Sat - Trakt d.o.o. Telekom Srbija je nedavno saopštio da je postao vlasnik 100 odsto udela kablovskog operatora Kopernikus Technology.

Mereno brojem pretplatnika, ovi operatori zajedno zauzimaju 92 odsto tržišta distribucije medijskih sadržaja, navodi se u izveštaju RATEL. 

Najzastupljeniji način distribucije medijskih sadržaja u 2017. godini je i dalje distribucija preko kablovsko-distributivnih sistema (KDS), koja ima oko 990.000 pretplatnika i beleži rast od 3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Broj IPTV pretplatnika preko mreže bakarnih parica je takođe povećan za oko 1,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok broj DTH pretplatnika preko satelitske mreže opada za oko 4 odsto.

Broj pretplatnika distribucije medijskih sadržaja preko bežične mreže takođe raste i u 2017. godini iznosi oko 21.000, kao i broj pretplatnika distribucije preko Interneta koji iznosi oko 15.000, piše u izveštaju RATEL za 2017. godinu.

Povezano

Sve vesti