Drastično poskupljuje tehnički pregled

Autor:

Razlog za novo poskupljenje – manja provizija osiguravajućih kuća

180
A- A A+
tehnički pregled Foto: MONDO/Marko Tanasković

Tehnički pregledi su letos poskupeli na prosečno 3.000 dinara. Kao što smo pisali, 5. jula je počela primena novog Pravilnika o tehničkom pregledu motornih vozila, po kome se putnička vozila moraju kontrolisati najmanje 30 minuta, umesto dotadašnjih 15-tak. Uz to su sami centri morali da se tehnički unaprede. Sve to je dovelo do dupliranja cena.

Sada stiže još jedan šok za vozače. Sa pomenutih 3.000, tehnički pregledi poskupljuju ili su već poskupeli, na 5 do 6 hiljada dinara, piše portal Polovni automobil.

"Do poskupljenja tehničkog pregleda došlo je zbog toga što su osiguravajuće kuće smanjile proviziju koju daju tehničkim pregledima za prodaju njihove polise obaveznog osiguranja", objašnjava situaciju Vladimir Marinković, predsednik UO Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP) i navodi da za sada nema bilo nikakvih zvaničnih ili nezvaničnih pregovora udruženja tehničkih pregleda i bilo koje državne institucije, ministarstva ili MUP-a.

Ovu proviziju su osiguravajuće kuće davale tehničkim pregledima kroz međusobnu saradnju, odnosno mogućnost da vozači završe kompletnu problematiku oko registrovanja vozila prelikom godišnjeg pregleda vozila.

Zakon dozvoljava ovakav vid "subvencija", ali najviše do 5 odsto, dok je u praksi ona bila mnogo veća, što je Mondu potvrđeno u jednoj osiguravajućoj kući.

Upravo je ta provizija bila razlog što su mnogi tehnički pregledi davali besplatan tehnički pregled. Ukoliko obavite kompletnu proceduru registracije kod njih, što podrazumeva i kupovinu polise obaveznog osiguranja, tehnički pregled dobije solidnu proviziju i zato može da priušti da vam ne naplati sam tehnički pregled.

Međutim, osiguravajuće kuće su sada donele odluku da se provizija i u praksi smanji na maksimalno dozvoljeni nivo. Pošto će to smanjenje tehničkim pregledima značajno smanjiti zaradu, oni su rešili da povećaju cenu samog tehničkog pregleda.

Praktično ova odluka će dovesti mnoge tehničke preglede do dva izbora – da značajno povećaju cenu ili da se ugase.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.

Povezano

Sve vesti