BEŽANIJA: Medicinske sestre odoše u konobare

Autor:

Hrvatsku je od ulaska u EU napustilo 1.000 medicinskih sestara a hronično ih nedostaje od osam do 12.000, što je uticalo da pojedine bolnice smanje broj kreveta, javio je HRT.

4
A- A A+
Ilustracija Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Direktorka Opšte bolnice Pula Irena Hristić rekla je za HRT da iako već pet godina nemaju problem s dobijanjem saglasnosti za zapošljavanje medicinskih sestara, za ta mesta jednostavno ne postoji interes.

Od 50-tak medicinskih sestara koje se školuju u Puli, u struci se zaposlilo pet, a ostalih 45 su konobari, rekla je Hristić navodeći da osnovna plata srednje medicinske sestre u bolnici 4.500 kuna.

Sa zagrebačkog KBC od početka hrvatskog članstva u Evropskoj uniji otišlo je 378 sestara, rekla je glavna sestra KBC Zagreb Marija Orlić Šumić, a u bolnici trenutno nedostaje 300.

U Hrvatskoj godišnje nestane grad veličine Osijeka

Za Anicu Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara sve se to događa zbog dugogodišnje nebrige o zdravstvenom kadru, pogotovo o medicinskim sestrama.

Ljudi su iscrpljeni, EU je otvorio vrata, plate su najmanje tri puta veće - oko 684 evra je prosek plate u Hrvatskoj, u Luksemburgu su oko tri i po hiljade evra, naglašava Prašnjak.

Povećanje od tri odsto koje im se nudi, kaže, neće prihvatiti i poručuje da Vlada treba da odluči šta je nacionalni interes u Hrvatskoj u sistemu zdravstva i hoće li građanima obezbediti dostojanstvenu zdravstvenu zaštitu.

Povezano

Sve vesti