Tramvaji će ići preko Terazija i Trga Republike!

Autor:

Beograd će narednih godina ponovo dobiti tramvajsku liniju broj jedan, koja će saobraćati od Slavije do Kalemegdana, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

41
A- A A+
Beograd, Srpskih vladara, ulica, semafor, saobraćaj, beograđanka, terazije, trolejbus, gsp, zeleno svetlo Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  Vesić je podsetio da je tokom prošle godine studija saobraćajnih stručnjaka pozitivno ocenila opravdanost potrebe za uvođenjem pomenute linije.

"Tokom narednih godina krenućemo u realizaciju projekta uspostavljanja tramvajske linije od Slavije do Kalemegdana, gde će se ona račvati levo i desno. Linija će ići preko Trga republike, kroz Vasinu i preko Studentskog trga, Uzun Mirkovom do Kalemegdana", rekao je Vesić gostujući na TV "Studio B", prenosi Beoinfo.

On je istakao da će se radovi na realizaciji ovog projekta odvijati postepeno.

"Prvo će prilikom rekonstrukcija Vasine ulice i Studentskog trga, koje počinju sledeće godine, biti postavljene šine koje će jednim delom prelaziti i preko Trga Republike. Kasnije, kada se bude radila rekonstrukcija Terazija i Ulice kralja Milana, šine će biti postavljene i na tom delu. Posebno sam zadovoljan činjenicom da će centar grada, odnosno Ulica kralja Milana postati saobraćajnica kojom će prevashodno saobraćati tramvaji. Ova ulica će na taj način oživeti jer će imati više prostora za šetnju ili bašte ugostiteljskih objekata", rekao je Vesić.

Tramvaj preko Mosta na Adi od juna 2019.

Govoreći o ostacima zidina koji su pronađeni tokom rekonstrukcije Trga Republike, Vesić je rekao da će se sledećeg četvrtka, kada se završe arheološka istraživanja, znati da li su u pitanju ostaci Stambol kapije ili Vitenberške kapije.

"Tada će Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštiti o kojim je zidinama tačno reč. Ono što su nam juče rekli, sonde su spuštane do četiri metra dubine, što je nivo na kojem se nalaze temelji i što pokazuje kako se u to vreme ozbiljno gradilo. Koja god kapija da je u pitanju, sigurno je da će biti sačuvana jer Beograd čuva svoju istoriju", rekao je zamenik gradonačelnika.

Odgovarajući na pitanja gledalaca, Vesić je istakao da će tokom prvih meseci sledeće godine biti potpisan ugovor o izgradnji kanalizacije u Krnjači, odnosno na čitavoj levoj obali Dunava.

Projekat je vredan 70 miliona evra, naveo je Vesić, jer je u pitanju veliki posao koji će trajati više godina.

Vesić je najavio da će tokom tekućeg meseca biti raspisan i tender za izgradnju doma zdravlja u Borči.

"Reč je o velikom objektu, površine 6.500 kvadratnih metara, tako da će građani Borče i okolnih naselja imati sve što im je potrebno kada je zdravstvena zaštita u pitanju".

Goran Vesić je rekao da se trenutno aktivno radi na pronalaženju lokacije za groblje za kućne ljubimce u Beogradu i da će taj problem biti rešen čim Urbanistički zavod odredi lokaciju za tu namenu.

"Juče sam imao sastanak sa direktorkom Urbanističkog zavoda Vesnom Tahov i razgovarali smo o tome da oni u narednom periodu odrede lokaciju za groblje za kućne ljubimce. Grad će izdvojiti novac i izgradićemo groblje za kućne ljubimce", kazao je Vesić.

Povezano

Sve vesti