Redovno konzumiranje kafe smanjuje rizik od razvoja Alchajmerove i Parkinsonove bolesti kasnije u životu, pokazala je studija.

Dok se većina ljudi oslanja na jutarnju šoljicu omiljenog napitka kako bi se razbudila i osećala energičnije, istraživanje kanadskog instituta pokazuje da je ovaj napitak dobar i za opšte zdravlje.

Naučnici su utvrdili da fenilindani, koji se koriste da se naglasi jak ukus kafe, ometaju spajanje amiloid-bete i tau proteina, koji su inače spojeni u mozgu pacijenata koji pate od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Dr Ros Mancini smatra da je ovo veoma važno otkriće jer može da pomogne u prevenciji ovih degenerativnih bolesti.

"Ovo je prvi put da je neko istraživao kako fenilindani reaguju sa proteinima koji su odgovorni za Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest", kaže on.

Koautor studije dr Donald Viver ističe da oni nikako ovim ne žele da poruče da je kafa lek za ove degenerativne bolesti, već da se redovnim konzumiranjem ovog napitka smanjuje rizik obolevanja od tih bolesti.