Dojene bebe "troše" više pelena

Autor:

Žene koje doje bebe, prema naučnicima, dva puta češće menjaju pelene jer njihove bebe kake više!

Ovo neobično otkriće objavljeno je u medicinskom žurnalu "Akta pedijatrika", na osnovu studije sprovedene na Univerzitetu u Lilu, prenosi "Metro".

Utvrđeno je da bebe koje su dobijale samo majčino mleko češće "napune pelenu", ali i da je njihova stolica ređa, prenosi taj list.

Studija je obuhvatila dve grupe beba, jednu koja je samo dojena, i drugu koja se hranila isključivo formulom, tokom prva tri meseca života. 

"Bebin sistem za varenje umnogome zavisi od ishrane, i utvrđeno je da bebe koje sisaju imaju češće i ređe stolice, što znači da dojenje sprečava i zatvor kod novorođenčadi," objasnila je dr Emili Moreti.

Stručnjaci navode da bi bebe u prvih šest nedelja života trebalo da imaju meku stolicu najmanje tri puta dnevno, ali su roditelji često zbunjeni time što njihov mezimac ili mezicima nemaju stolicu po nekoliko dana.

"Učestalost stolice znatno je veća kod beba koje se hrane maminim mlekom, i to u prva dva meseca života - nedeljna analiza pokazala je da između dve grupe malih ispitanika, nakon tog perioda, nema većih razlika," rekla je dr Moreti.

Još jedna dobra strana dojenja

Najbolji izbor za mamu i bebu

Povezano

Sve vesti