Beta

PROTEST: Hiljade Bugara na ulicama - skupo im gorivo

Autor:

Hiljade Bugara demonstriralo je danas širom zemlje zbog visoke cene goriva. U dvadesetak gradova i na glavnim autoputevima zaustavljen je saobraćaj. ;

14
A- A A+

pančevački most gužve blokada gorivo saobraćaj kolaps Foto: MONDO/Aleksandar Subin Ilustracija

U Sofiji se oko 1.000 ljudi okupilo ispred sedišta vlade uzvikujući "Ostavke", "Đubrad". Oni su se prošetali centrom grada i blokirali saobraćaj na nekoliko glavnih raskrsnica.

"Kako kod nas mogu da prodaju beznin po istoj ceni kao u Španiji i Luksemburgu kad smo mi najsiromašnija zemlja u Evropskoj uniji", rekao je taksista Ivan Najdenov.

Benzin i dizel koštali su danas oko 2,40 leva (1,2 evra) i stoji na tome oko nedelju dana.

Cena goriva porasla je pet odsto od avgusta do oktobra, što su s teškoćom primili Bugari čija prosečna plata je oko 575 evra.

Protest zbog goriva: Blokada Beograda FOTO, VIDEO

Demonstracije protiv visokih cena benzina počele 26. decembra se šire a protestuje se i protiv podizanja poreza na vozila koja zagađuju i rasta cena grejanja.

Demonstranti ukazuju na niske plate i traže čak ostavku konzervativnog premijera Bojka Borisova.

Okršaji između demonstranata i policije izbili su u Burgasu na Crnom moru, gde su se dugački kilometri vozila formirali na ulazu blokirani vozilima demonstranata, javlja javni radio BNR.

Tri autoputa i brojni drugi putevi satima su bili zatvoreni i zaustavljen saobraćaj na jugozapadu ka Grčkoj i na jugu ka Turskoj i ka severu zemlje.

Jedan poslanik vladajuće većine Emil Dimitrov danas je optužio socijalističku opoziciju da je iza demonstracija organizovanih preko društvenih mreža.

Vlada navodi da Bugarska ima jedan od najnižih poreza na gorivo u EU.

Demonstranti međutim ukazuju na takoreći monopol ruske kompanije Lukoil, koja ima jedinu bugarsku rafineriju i kontroliše skladišta nafte, što joj omogućuje da određuje cene pre poreza.

Povezano

Sve vesti