A u Gracu... Rukovali se Habzburzi i Principi

Autor:

Dok su se svetski političari okupili u Parizu na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, dvoje "običnih" ljudi našlo se u Gracu kako bi obeležili povod za njegov početak. Dobro, ne baš tako običnih.

7
A- A A+

gavrilo princip Foto: MONDO, Lana Stošić Ilustracija

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franca Ferdinanda, i Branislav Princip, potomak rođaka Ferninandovog ubice Gavrila Principa, pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir", prenela je Hina.

"Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan", rekao je organizator, austrijski umetnik Igor Petković.

On je u Gracu organizovao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dve porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak.

PARIZ CENTAR SVETA: Vek od Velikog rata (FOTO)

Jugoslovenski nacionalista iz redova Mlade Bosne, Gavrilo Princip, ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine.

Mesec dana kasnije Austro-Ugarska je proglasila rat Srbiji čime je otpočeo Prvi svetski rat i na kraju završio raspadom Habzburškog carstva i staranjem Jugoslavije.

Rat u kojem je Srbija izgubila 1.247.000 ljudi

Sto godina kasnije, Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Arsteten, gde su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se u Srbiji bavi filmom.

Povezano

Sve vesti