MONDO/Tanjug

Džoni, osećaj se kao kod kuće!

Autor:

Glumac treći put dolazi u Srbiju, i ostaje čak šest nedelja!

Nakon ostvarenja "Koriolan" i "Bela vrana" Rejfa Fajnsa, "Novembarski čovek" sa Pirsom Brosnanom ili "Braća Blum" u kojima su igrali Rejčel Vajs, Mark Rafalo i Ejdrijen Brodi, proširio se glas o Srbiji kao dobroj lokaciji za snimanje filmova, pa iz godine u godinu realizuju se sve veće produkcije.

Krajem januara u Srbiji počinje snimanje filma "Minimata" u režiji Endrua Levitasa, a Džoni Dep će tumačiti slavnog ratnog fotografa Judžina Smita, koji je razotkrio trovanje živom stanovnika japanskog grada Minamata, prouzrokovano ispuštanjem teških metala iz hemijske fabrike kompanije "Čiso".

Direktor kuće "Work in Progress" Aleksandar Tadić kaže da će snimanje trajati sedam nedelja, od toga nedelju dana će provesti na crnogorskom primorju.

"Tek krećemo sa pripremama i pronalaženjem lokacija. Deo seta će morati da se gradi u studiju, jer se radi o specifičnom periodu i radnja se delom dešava u Njujorku, a delom u Japanu", rekao je Tadić Tanjugu.

Tadić još uvek ne zna da li će neko od srpskih glumaca biti angažovan, ali ističe da se sve ređe dešava da se neki strani film snima u Srbiji, a da se ne angažuju domaći glumci, kao i da što se tiče filma "Minimata" 80 posto ekipe biće lokalni kadar.

Dep je prvi put u Beogradu bio 1992. godine, kada je čak i zasvirao sa Partibrejkersima u SKC-u, a zatim je došao 2010. u posetu Emiru Kusturici na Mećavniku.

Stranci vole da snimaju u Srbiji

Poslednjih godina povećan je broj stranih filmova i serija koje se snimaju u Srbiji, a značajn impuls dala je Uredba o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela koja se primenjuje već treću godinu. Za korišćenje podsticajnih sredstava u toku ove godine, zaključno sa oktobrom, podneto je 60 zahteva, a budžetom u tu svrhu opredeljeno je 800 miliona dinara, što je dvostruko više nego prošle godine. Prema rečima direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jevtića, strani investitori potrošili su u Srbiji tokom ove godine oko 3,6 milijardi dinara, a on očekuje da će ukupan iznos dostići prošlogodišnju cifru od preko 3,8 milijardi dinara. Podsticaje u toku 2016. godine u ukupnom iznosu od 336,3 miliona koristilo je devet investitora iz Srbije, SAD, Indije i Nemačke, a tokom 2017. u iznosu od 394,8 miliona dinara koristilo je 28 investitora iz Srbije, Švedske, SAD, Izraela, Saudijske Arabije, Egipta, Kanade, Francuske, Turske, Grčke, Indije, Slovenije, Velike Britanije, Norveške i Rusije.

"Sada imamo neke zemlje koje ranije nismo imali. Imamo prvi kompletno snimljeni kineski film u Srbiji, zatim tu su Švedska, Kanada, imamo tri indijska filma što je jako veliki uspeh. Među njima je jedan od najuspešnijih filmova sa Mati Ratnom, jednim od najvećih indijskih glumaca, koji retko snima van Indije", istakao je Jevtić.

Jevtić je najavio da će "apdejtovati" Uredbu o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela, jer su se promenile stvari u regionu.

"Rumunija je uvela 30 posto, odnosno 40 posto ako se u filmu pominje Rumunija ili se jasno kaže da je sniman u Rumuniji. Velika je konkurencija i borba tako da stalno morate da se prilagođavate", rekao je Jevtić.

Povezano

Sve vesti