SRNA

Izostao s prozivke: Gruevski još nije u zatvoru

Autor:

Istražni zatvor Skoplje obavestio je danas skopski krivični sud da se bivši premijer Makedonije, Nikola Gruevski, nije dobrovoljno javio na izdržavanje kazne u zakonom predviđenom roku.

0
A- A A+
Ilustracija Foto: Mondo/ Goran Sivački Ilustracija

U krivičnom sudu Skoplje 1 rekli su da će danas ponovo pokušati da Gruevskom, koji je i poslanik opozicione VMRO-DPMNE, uruče rešenje o upućivanju na zatvorsku kaznu od dve godine po pravosnažnoj presudi u slučaju "Tenk".

Preseo mu "mercedes" od 600.000€

Za kupovinu luksuznog automobila, koji je plaćen gotovo 600.000 evra, saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnjeg ministra Jankulovske tražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

"Do kraja radnog dana sud će izvestiti o poslednjem pokušaju da se Gruevskom uruči rešenje i o daljim postupcima ukoliko se u tome ne uspe", prenosi portal Sakam da kažam.

Ovaj portal navodi da sudski dostavljač u petak, 9. novembra, u tri navrata nije pronašao bivšeg premijera na adresi iz lične karte.

Obaveštenje zatvora da se Gruevski u predviđenom roku nije dobrovoljno javio na izdržavanje kazne, uslov je na osnovu kojeg sud može da traži raspisivanje poternice.

Krivični savet Osnovnog suda Skoplje 1 u petak, 9. novembra, odbacio je žalbu Gruevskog i potvdio rešenje kojim se bivšem premijeru odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne i upućuje u zatvor.

Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora!

On je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa S 600 gard" 2012. godine kada je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, koja je tada bila ministar unutrašnjih poslova, a njen pomoćnik Đoko Popovski na četiri i po godine.

Povezano

Sve vesti