Očišćen Spomenik zahvalnosti Francuskoj (FOTO)

Autor:

Grafiti na Spomeniku zahvalnosti Francuskoj danas su očišćeni zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama koje su primenjene prilikom njegove obnove, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

23
A- A A+

 U saopštenju se navodi da se 12. novembra desio incident kada je na nedavno obnovljenom Spomeniku zahvalnosti Francuskoj išaran postament crnim sprejom.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je danas pristupio skidanju grafita i spomenik je očišćen.

Spomenik na kojem je ispisana posveta zahvalnosti postavljen je 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata.

Spomenik je obmotan najlonom nakon skandala u nedelju, 11. novembra, u Parizu na ceremoniji povodom 100 godina od završetka Velikog rata jer se premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza najvećih svetskih lidera, dok je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije - zemlje koja je podnela veliku žrtvu i dala dve trećine stanovništva za slobodu, bio skrajnut.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini izvinio se juče srpskom narodu i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti u Parizu.

"Neko jeste vodio računa, na štetu Srbije..."

Povezano

Sve vesti