Zašto se nekad posle dremke budimo umorni

Autor:

Kada ste umorni tokom dana, a kafa ne pomaže, ponekad je jedino i najbolje rešenje - popodnevna dremka. Ali, važno je da ne spavate predugo jer je to loše za vaše zdravlje, a evo koliko bi trebalo da traje dremka.

Kada legnete popodne da spavate, taj odmor ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta.

"Kratke dremke su odlične za mozak, pomažu vam da budete bolji u rešavanju problema, bolje se koncentrišete, donosite odluke", kaže ekspert za san Kris Brentner. Ali, bilo šta duže od toga bi moglo da se negativno odrazi na vaš dan i da učini da se osećate još umornije nego pre.

"Kada spavate 30 minuta, rizikujete da uđete u inerciju spavanja. Zbog toga ćete se probuditi ošamućeni i iscrpljeni, uprkos tome što ste spavali", kaže Brentner.

Kada je reč o tom osećaju nakon spavanja, kad se probudite a ne znate ni koja je godina ni koji je vek, zapravo ste dugo spavali i probudili ste se iz faze dubokog sna, iz koje je inače teško probuditi se.

Brentner dodaje da ako spavate dovoljno dugo da uđete u tu fazu, onda je bolje da spavate ceo ciklus, 90 minuta, kako biste se opet probudili u fazi lakog sna i osećali se dobro.

Problem je u tome što malo ko ima 90 minuta da spava popodne, ali čak i da imamo, spavanje toliko tokom dana donelo bi nam i neke posledice ili nuspojave.

"Preterano dugo spavanje tokom dana može da ometa unutrašnji ciklus tela. Ako 'gricnete' san tokom dana, vaše telo uveče neće biti gladno sna", kaže psiholog Vanesa Rodenberi. Umesto toga, ležaćete budni u krevetu, pitajući se zašto ne možete da zaspite.

Ako vam to pređe u naviku, i ne spavate između sedam i devet sati tokom noći, to će početi da se odražava na vaše zdravlje.

"Ometanje ciklusa sna će dovesti do umora, lošeg spavanja, sporijih refleksa, pa čak i depresije", kaže dr Ričard Honaker. Da i ne pominjemo da može da vam oslabi imunitet i učini vas podložnije bolestima.

Ako možete da izdržite, pokušajte da uopšte ne spavate tokom dana, kako biste ustalili navike u spavanju. To znači da idete u krevet u približno vreme svake večeri, a da ustajete u približno vreme svakog jutra.

Dugo spavanje popodne ni za koga nije dobro, a ponajmanje za osobe koje imaju problema sa spavanjem, jer će to samo dodatno ometati njihov ciklus spavanja.

Naravno, preporučljivo je da popodne spavate ako vas nenaspavanost izlaže opasnosti.

"Ako se osećate kao da biste mogli da zaspite usred neke aktivnosti, a treba da vozite ili upravljate nekom mašinom, bolje je da odspavate popodne", kaže stručnjak za san Martin Rid. U ovom slučaju, ona duža dremka, od 90 minuta bi bila prikladnija.

Drugi izuzeci preporučene kratke dremke od 20 minuta? Ako ste bolesni ili trudni, onda neka popodnevna dremka traje koliko god vam je potrebno. Kada se oporavljate od bolesti ili u vama raste novi život, telu je potrebno više sna.

Inače je potpuno u redu i bezbedno da dremnete popodne, ako vam je to potrebno. Ali, imajte nekoliko stvari na umu.

"Najbolje vreme za dremku je između 12 i 14 časova", kaže stručnjak za san dr Sudžej Kansagra. Takođe, najbolje je da spavate u okruženju gde nam buke i gde je malo hladnije – isto važi i za spavanje noću.

I ne bi trebalo da dremate na stolici jer dr Kansagra ističe da bi to moglo da vas spreči da se lepo odmorite, ali i da izazove bol u mišićima.

Dakle, navijte alarm za 20 minuta, lezite u krevet i probudite se kao novi!

Povezano

Sve vesti