Praunuk francuskog generala: Sram me je pred Srbijom!

Autor:

Pjer Tranije, praunuk francuskog generala iz Prvog svetskog rata, uputio je pismo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u kojem osuđuje skandalozni protokol obeležavanja veka od kraja rata.

Praunuk francuskog generala: Sram me je pred Srbijom! Foto: Mondo/Stefan Stojanović

On osuđuje i način na koji je dočekan predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objavio je Savez Srba Francuske.

Savez je pismo Pjera Tranijea objavio u celosti na svom nalogu na Facebooku, ističući da je njegov pradeda, general Šarl Tranije, s francuskom konjicom i srpskim trupama oslobodio Niš, Skoplje, Prokuplje i Svilajnac.

"Prilikom svečane komemoracije 11. novembra 2018, ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osećam u svom telu i svojoj krvi sramotu koju ste učinili gospodinu Vučiću, predsedniku Republike Srbije, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mestu, napravio bih neviđen skandal. Koja velika pobeda na zapadnom frontu bi opravdala nemačku kapitulaciju 1918. godine?", piše Pjer Tranije u pismu Makronu.

Tranije ukazuje da su njegov pradeda i general Franše D'Epere sa srpskim generalima "po ceni neverovatnih patnji izvojevali predaju i kapitulaciju bugarske vojske, zarobili jedanaestu nemacku armiju, kapitulirale su i Turska i Austrija otvarajući put do Berlina".

Rat je, navodi, dobijen na istočnom Solunskom frontu, a Nemačka, sama i anemična, nije se više mogla nositi sa sukobom.

Francuzi šalju pisma izvinjenja srpskom narodu!

"Heroji tog rata su francuski, srpski, grčki, engleski i italijanski vojnici. U Skoplju je 30. septembra 1918. godine general Ludendorf zatražio od Klemensoa opšte primirje i potpuni prestanak vojnih dejstava! Oni koji je trebalo da budu počastvovani u ovoj stogodišnjici su upravo Srbi koje ste isključili, Englezi, Grci, Italijani i, naravno, Amerikanci. Podsećam Vas da su se Rusi povukli 1917. godine", stoji u pismu.

Pjer Tranije postavlja pitanje "gde je Francuska" i da li je postala "rob Sjedinjenih Američkih Država".

Francuzi: "Molimo Vučića i srpski narod za izvinjenje"

"Pretvarate se da želite promovisati evropsku odbranu, a za ulazak u Evropsku uniju mora se biti članica NATO-a? Vi ste ukazali čast našim neprijateljima umesto našim osvedočenim pijateljima! Kakva niskost. Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak", navodi se u pismu Pjera Tranijea predsedniku Francuske.

Potpisnik pisma ističe da se srami što je služio "mlitavu državu dok je u mornarnici mislio da služi časnu zemlju".

"Kada će prestati ta izdaja? Onda kada to odluče SAD? Više od 800 godina prijateljstva sa Srbijom je pregaženo bez kajanja? Sramota me, a Vama bravo, ako posle takve izdaje još možete mirno da spavate", tim rečima Pjer Tranije završava svoje pismo Makronu.

Figaro: Srbija ponižena u Parizu! (FOTO)

Povezano

Sve vesti