Nova pravila u Rimu: Nema alkohola, kupanja u fontanama

Autor:

Vlasti u Rimu odlučne da spreče bahaćenje u istorijskom gradu. Najavljene novčane kazne za one koji se kupaju u fontanama, koji piju alkohol na javnim mestima ili jedu pored istorijskih spomenika.

Nova pravila u Rimu: Nema alkohola, kupanja u fontanama Foto: MONDO portal/Marko Čavić Koloseum u Rimu.

Ako uskoro planirate da posetite Rim, ovo treba da znate!

Opijanje na ulicama, oblačenje u centurione (rimske vojnike), kupanje u fontanama, jedenje pored istorijskih lokacija u Rimu od sada su strogo zabranjeni i povlače za sobom potencijalne visoke novčane kazne.

Ovu odluku donele su rimske vlasti u nameri da "očiste" svoj istorijski grad, koji godišnje poseti na milione turista.

Mere se odnose i na vlasnike pasa koji ne počiste za svojim ljubimcem kada izvši mnuždu na ulici, a podrazumeva i kazne za prostituciju na ulicama, prenose lokalni mediji.

Pojedine zabrane su i do sada postojale, ali su bile privremene. Novina je da su sada donete na duži rok.

"Posle 72 godine, Rim ima novu urbanističku politiku. Ovo je istorijski dan", izjavila je gradonačelnica Rima Virdžinija Ragi.

Biće angažovano 500 dodatnih policajaca (reč je o komunalnoj policiji), koja će imati šira ovlašćenja u sprovođenju novih mera.

Prethodnih godina, gradski oci Rima pokušavali su propisima da uvedu red, ali bez mnogo uspeha. Bile su već donete mere za suzbijanje "centuriona", odnosno kostimiranih lokalaca koji su turistima naplaćivali fotografisanje ispred Koloseuma ili drugih istorijskih spomenika. Mere su bile donete kako bi se sprečilo da oni "deru" turiste ili ih maltretiraju.

Prema novim propisima, svako ko se ubuduće bude oblačio kao nekadašnji rimski vojnik ili gladijator biće kažnjen sa 400 evra!

Uvedene su i strožije mere za konzimiranje alkohola na ulici posle 22 časa. Posle 2 iza ponoći biće POTPUNO ZABRANJENO da se služi alkohol na svim mestima, uključujući barove i klubove.

Svako ko bude bio uhvaćen u izigravanju ovh propisa biće kažnjen na licu mesta sa 150 evra, a vlasnici barova, klubova i drugih lokala moraće da plate 280 evra ako budu uhvaćeni da krše propis o prodavanju alkohola.

Oni koji budu jeli u blizini istorijskih spomenika (Španske stepenice, pogotovo) ili uskoče u fontanu ili na drugi način skrnave spomenike, takođe će biti kažnjeni.

Još 2015. godine usvojena je zabrana kupanja u fontanama, ali mnogi turisti to i dalje rade, pa i lokalno stanovništvo, pogotovo slaveći neke sportske uspehe.

Povezano

Sve vesti