Proširenje EU: Hrvati se opet žale na Srbiju

Autor:

Na sednici Komiteta za proširenje (KOELA) u Savetu EU predstavnici Hrvatske ponovo su se "žalili" na Srbiju i izneli niz zamerki na račun saradnje u oblasti ratnih zločina, govora mržnje, kao i na slobodu izražavanja.

38
A- A A+

eu, evropska unija, evropa, Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Beogradske "Novosti" navode da su na sednici održanoj u utorak primedbe imali i predstavnici Bugarske, i to na nedavno održane izbore za savete nacionalnih manjina.

Kritične prema Srbiji su bile i baltičke zemlje, kao i Poljska, koje su tražile veće usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navode novine. Predstavnici ovih država izneli su i zabrinutost zbog uticaja koji Rusija ima na ovom prostoru.

Katanac Poglavlju 23 - Hrvati dodali nove uslove

Inače, sednici je prisustvovao i šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici koji je države članice pozvao da otvore nova poglavlja sa Srbijom.

On je rekao da je naša zemlja napredovala u poglavljima 23 i 24 pravosuđa i vladavini prava kao i da je pridruživanje Srbije deklaracijama u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici u direktnoj vezi sa nacionalnom politikom prema Kosoovu.

Fabrici je zatražio i veće razumevanje članica po ovom pitanju.

Na ovom sastanku utvrđeno je da su tri poglavlja najviše odmakla i to 9, 17 i 18 koja tretiraju finansijske usluge, ekonomsku i monetarnu politiku i statistiku.

Prema saznanjima "Novosti", Međuvladina konferencija na kojoj bi ova poglavlja mogla da budu otvorena zakazana je za 10. decembar.

Povezano

Sve vesti