Među 20 uhapšenih i "prljavi" policajci

Autor:

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, su u prethodna tri dana u više odvojenih akcija uhapsili 20 osoba. Međ njima i policajci koji su sarađivali s narko dilerima.

7
A- A A+

hapšenje,policija,mup,kriminal Foto: Ilustracija MONDO/Mario Milojević

Uz uhapšene, protiv još 15 osoba podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Uhapšeni se sumnjiče da su u periodu od 2013. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su oštetili budžet Srbije, Republički fond PIO i druga pravna lica u ukupnom iznosu od oko milion evra, saopštio je MUP.

Akcije su sprovedene na teritoriji Novog Sada, Čačka, Jagodine, Pančeva, Zrenjanina, Zaječara, Sremske Mitrovice, Vrbasa, Aranđelovca, Smedereva i Požarevca.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivična dela primanje mita, davanje mita, trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara u privrednom poslovanju, falsifikovanje isprave, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, neovlašćeno bavljenje određenom delatnošću, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja.

Među uhapšenima nalazi se i policajci iz Vrbasa i Sremske Mitrovice koji su, kako se sumnjiči, svoju platu "pojačavali" i prihodima od prljavog novca od droge i kriminala.

U akciji MUP u Novom Sadu i Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su S.M. (1989), policijskog službenika Policijske stanice Vrbas, zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Takođe, uhapšeni su N.P. (1997) i A.M. (1991) zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i iznuda u pokušaju, kao i S.S. (1997) zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Sumnja se da je policijski službenik S.M. obaveštavao N.P. i A.M., osumnjičene da su prodavali drogu na području Zmajeva, o kretanju policijskih patrola po Zmajevu i okolnim mestima.

On se sumnjiči i da je svesno odlučio da ne sprovede naredbu o privođenju A.M. na izdržavanje kazne zatvora, kao i da je hapsio osobe za koje mu N.P. dojavljivao da im je podmetnuto drogu, sa namerom da ukloni "konkurenciju".

Policijski službenik se sumnjiči i da je nakon saznanja da je jedan muškarac u junu ove godine prijavio policiji da su A.M. i N.P. sakrili nešto u jednoj napuštenoj kući, o tome obavestio njih dvojicu, a A.M. i N.P. su potom, kako se sumnja, od tog muškarca pokušali da iznude 500 evra.

Uhapšeni S.S. se sumnjiči da je prodavao veće količine opojne droge N.P. i A.M. koji su je dalje prodavali na području Zmajeva, Vrbasa i Novog Sada.

Takođe u Novom Sadu pripadnici MUP uhapsili su policijskog službenika Policijske uprave Sremska Mitrovica D. L. (1965) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio više krivičnih dela ­t­­­­­­­­­rgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je on bio u direktnom kontaktu sa osobama za koje je sud naložio raspisivanje potrage, što on nije učinio u cilju zaštite tih osoba.

Policijski službenik se sumnjiči i da je neovlašćenim licima saopštavao podatke iz službene evidencije i zahtevao iznos od 2.500 evra kako bi ubrzao postupak ekstradicije, kao i da je osobama u ekstradicionom pritvoru omogućavao posete do momenta ekstradicije.

U Kraljevu je uhapšeni službenici saobraćajne policajce Policijske stanice Aranđelovac S.A. (1971), D.V. (1973) i M.M. (1990) zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela primanje mita.

Takođe se sumnja da je S. A. izvršio dva krivična dela zloupotreba službenog položaja, a po nalogu tužilaštva, osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Sumnja se da su oni u periodu od septembra do sada izvršili više krivičnih dela primanja mita na taj način što su od vozača koji su učinioci saobraćajnih prekršaja zahtevali i uzimali novac kako prema istima ne bi preduzeli službene mere i radnje u cilju sankcionisanja izvršenih prekršaja.

Oni se sumnjiče da su na ovaj način stekli protivpravnu imovinsku korist od 50.000 dinara.

Povezano

Sve vesti