Gori Pomoravlje uprkos apelima

Autor:

Unatoč apelima vatrogasaca, policije, lokalne samouprave i poljoprivrednih stručnjaka, ne smanjuje se broj požara na otvorenom u Pomoravskom okrugu.

0
A- A A+

V

njiva, požar, strnjika Foto: MONDO/Marko Čavić

Večeras gore ostaci kukuruzovine i visoka suva trava kod sela Mijatovac kod Chuprije, u Majuru kod Jagodine, njive kod Svilajnca... Dim se vidi na desetak mesta.

U Vatrogasnom spasilačkom bataljonu u Jagodini, rečeno je Tanjug da je u oktobru bilo više od 300 požara, u proseku svaki dan deset, a u odnosu na iste mesece prošle godine više od 3,5 puta.

Najviše požara bilo je na otvorenom i na području Jagodine, Ćuprije i Paraćina.

Materijalna šteta nije mala kako direktna tako i indirektna a kazne za one koji izazivaju požar su od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica i do milion dinara za pravna lica, podsećaju vatrogasci i policija.

Pored toga što je zakonm zabranjeno spaljivanje, ovakav način uklanjanja biljnih ostatak "nema nikakvu opravdanost ni u ekološkom ni u agrotehničkom smislu jer se uništva prirodni ekosistem, gubi organska hranljiva masa i zagađuje životna sredina a ugroženi su ljudi i imovina", piše u apelu lokalne samouporave u Jagodini.

Povezano

Sve vesti