MONDO/Srna

Milionima od kokaina Kosovo kupuje glasove za Interpol

Autor:

Vlasti u Prištini obezbedile su 15 miliona dolara od šverca kokaina i migranata za kupovinu glasova delegata neodlučnih zemalja čija je podrška neophodna za učlanjenje samoproglašenog Kosova u Interpol, pišu danas beogradski mediji.

Milionima od kokaina Kosovo kupuje glasove za Interpol Foto: Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Glavni sponzor čitave kampanje za ulazak nepriznate države u svetsku policijsku organizaciju je Vašington, saznaju "Večernje novosti".

Operativne informacije srpskih obaveštajnih službi pokazuju da su u ovu perfidnu akciju uključene zapadne zemlje, predvođene SAD, ali i generalni sekretar međunarodne policijske organizacije Jirgen Štok, navodi list.

Prema saznanjima srpskih bezbednjaka, prištinska administracija u svom nečasnom poslu ide dotle da su predstavnicima država čiju podršku očekuju kupili luksuzne automobile i skupocene satove.

List navodi da su iz tog "crnog fonda" plaćani i promotivni tekstovi u istaknutim publikacijama EU, kako bi se učvrstila podrška uoči zasedanja Generalne skupštine Interpola koja počinje sutra u Dubaiju, gde trenutno Albanci imaju "tananu većinu".

Tenzije na Kosovu, policija na nogama?!

Operativni podaci ukazuju na to da je glavni sponzor čitave kampanje za ulazak nepriznate države u svetsku policijsku organizaciju - Vašington, navode "Večernje novosti".

List piše da su se krajem maja sastali tadašnji ministar unutrašnjih poslova samoproglašenog Kosova Bejtuš Gaši i šef Kancelarije američkog programa ICITAP na Kosmet Kimberli Rif, koja je inicirala da Kosovo uputi članicama Interpola pismo kojim će ih obavestiti o želji za prijem i da od njih očekuje podršku, a ta pisma su kasnije uručivana i posredstvom američke diplomatske mreže u svetu.

"Ogromne su šanse da Kosovo bude deo Interpola"

Takođe, prošlog meseca, tokom posete Prištini, zamenik američkog državnog sekretara Metju Palmer preneo je Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju "da se pitanje članstva u Interpolu odvija prema planu i da su u Stejt departmentu uvereni da će uspeti da to proguraju, makar i u formi dobijanja statusa posmatrača".

"Večernje novosti" navode da će osim Amerike, "vetar u leđa" Prištini u Dubaiju dati i Holandija i Francuska, ali i generalni sekretar Štok lično, koji nastoji da Kosovo postane članica do isteka njegovog mandata u novembru 2019. godine.

Haradinaj: Merkelova snažno podržala Kosovo u Interpolu

Kako navode izvori "Novosti", Priština će u Dubaiju isticati da je neophodno da postane član, zbog navodne efikasnije policijske saradnje i borbe protiv verskog ekstremizma, ilegalnih migracija, pranja novca i šverca, a tako su ih instruisali zapadni mentori.

Ključnim ljudima iz MUP-a i Kosovske policije premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izdao je instrukcije da se dobro pripreme za nastup na Generalnoj skupštini Interpola, na kojoj će imati samo dva minuta za obraćanja.

"Novosti" navode da, međutim, ima i niz slučajeva koji ne idu u korist Prištini, a to je, između ostalih, ostavka bivšeg specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja koju je podneo zbog pretnji koje je dobijao tokom istrage o imamu prištinske džamije Šefćetu Krasnićiju i manipulacijama sa listama veterana bivše OVK.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.