Evo zašto se nekima više sviđa čaj, a drugi ne mogu bez kafe...
Novo istraživanje koje je ispitivalo percepciju gorkog ukusa i kako to utice na naš izbor - caj ili kafa - pokazalo je da to zapravo zavisi od naših gena.
U novoj studiji, naucnici su analizirali podatke više od 400.000 ljudi starosti izmedu 37 i 73 godine. Otkrili su da oni koji nose odredene receptore gena za gorak ukus kofeina više uživaju u kafi, a manje u ispijanju caja.
Sa druge strane, ljudi koji imaju specificne receptore za supstancu propiltiouracil, više vole caj nego kafu.
Možda vam osetljivost na gorcinu kafe zvuci kao razlog da neko ne voli kafu, ali...
"Ocekivali biste da ljudi koji su osetljivi na gorak ukus kofeina ne vole da piu kafu. Ali, rezultati ove studije su potpuno suprotni, i pokazuju da oni koji vole kafu vremenom sticu sposobnost 'prepoznavanja' kofeina, zbog kojeg uživaju u kafi", kaže vodeca autorka studije dr Merilin Kornelis.
Ona dodaje da ljubitelji kafe jednostavno vremenom nauce da povezuju kafu sa dobrim stvarima, ali i da cak i ako imate "pogrešne" gene možete da naucite da uživate u kafi, odnosno caju.
U meduvremenu, imajte na umu da koji god izvor kofeina odabarete u skladu sa svojim genima i culom ukusa, i caj i kafa imaju svojih prednosti.
Konzumiranje kafe je povezano sa manjim rizikom od srcanih bolesti, dijabetesa, Alchajmera i Parkinsonove bolesti, zahvaljujuci antioksidantima i polifenolima. I caj, koji inace sadrži manje kofeina nego kafa, bogat je izvor antioksidanata, i takode se smatra da štiti srce.
Ali, koliko god da su ovi napici dobri, znajte da ne treba unositi previše kofeina je može da vam "uznemiri" creva, ucini da budete anksiozni ili dovede do nesanice.
Anketa
Da li više volite čaj ili kafu?
-
čaj
29.38% (176)
-
kafu
46.58% (279)
-
ne volim nijedno
2.84% (17)
-
obožavam i čaj i kafu
21.2% (127)