mondo.me

Prajd u Podgorici: "Ne ljubimo lance" (FOTO, VIDEO)

Autor:

Povorka ponosa "Montenegro pride 2018" pod sloganom "Ne ljubimo lance", održana danas u Podgorici, protekla je bez ijednog incidenta.

Prajd u Podgorici: "Ne ljubimo lance" (FOTO, VIDEO) Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ispred Skupštine Crne Gore danas se okupilo oko 300 ljudi, pripadnika LGBTIQ zajednice, osoba koje su došle u znak podrške, kao i predstavnika institucija, političkih partija, medija i NVO sektora.

Šestoj Povorci ponosa prisustvovao je i dirktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je kazao da Crna Gora baštini civilizacijske vrednosti savremenog društva i demokratske države.

"Slobodno društvo je neodvojivo od slobodnog pojedinca. Uprava policije podržava prava i slobode svih građana, zalaže se poštovanje zakonom utvrđenih oblasti i delovanja, vrednosti građanskog društva i radi u interesu lične i imovinske sigurnosti i bezbednosti svih građana", kazao je Veljović.

On je dodao da su pripadnici LGBTIQ zajednice u Crnoj Gori bezbedni, te da je ovogodišnji skup obezbeđivalo 200 policajaca manje u odnosu na prošlu godinu.

Otpravnica poslova u američkoj Ambasadi Džudi Kluo kazala je da su predstavnici Ambasade danas izašli da podrže ravnopravnost i uključenost u društvo.

"LGBT prava su ljudska prava. U Americi kažemo 'Ljubav je ljubav', i nadam se da će crnogorsko društvo prihvatiti to na isti način, bez obzira na seksualnu orijentaciju", istakla je Kluo.

Izvor: Nikoleta Vukčević

Predsednica NVO LGBT Forum Progres Bojana Jokić za MONDO je naglasila da je "Prajd generalno vid protesta kojim LGBT zajednica u Crnoj Gori pokazuje nezadovoljstvo trenutnom situacijom, tako da je ovaj dan itekako važan".

"Zajednica, zajedno i solidarno, će staviti do znanja da još uvek nisu u ravnopravnom položaju sa ostalim građanima i da još uvek nemaju ni dio prava koja imaju ostali građani Crne Gore i, naravno, zahevati svoja prava", rekla je ona.

Organizatori ovogodišnjeg Prajda pozvali su Vladu da u što kraćem roku uputi zakon o životnim zajednicama osoba istog pola Skupštini na usvajanje, usvoji novu petogodišnju strategiju za unaprjeđenje života LGBT osoba i započne izradu nacrta zakona o rodnom identitetu.

Jedan od organizatora, Danijel Kalezić, poručio je: "Hvala vam što podignute glave koračate životom i odbijate da ljubite lance mržnje, straha, homofobije, transfobije, mizoginije i svih oblika opresije sa kojima smo svakodnevno suočeni!"

Učesnici Povorke ponosa prošetali su Njegoševom, Vučedolskom, Ulicom slobode do Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, a događaj je protekao bez ijednog incidenta.

Povezano

Sve vesti